Nedělní etapa Lysacupu se i letos běžela ve stínu závodu 24 hodin na Lysé hoře. Letos se však čas obou populárních závodů nekryl, lysacupisté vyrazili na zasněženou trať až v neděli večer za svitu čelovek.

Kvůli LH24 a nedělnímu večeru přišel Lysacup o všechny vytrvalce, kromě nezdolného Jana Stoszka (VZS Ostrava). Pokud s takovou vytrvalostí a nasazením zachraňuje i plavce, tak se nemusíme obávat jít bruslit, případně plavat kdekoliv v Ostravě. Tímto Lysacupem prodloužil svou 135 etapovou šňůru Lysacupů bez přerušení. To znamená, že po dobu osmi let nechyběl ani na jednom Lysacupu! Do závodu odstartovalo celkem 155 běžců.

Startovalo se od Rajské boudy, u Korýtka však běžci nezamířili přímo nahoru směrem k Veličkům, ale pokračovali po zasněžené asfaltové cestě k hotelu Petr Bezruč, kde se konečně napojili na lesní stezku a obávaný hang, nepředstavitelně prudkou vložku, kde mnozí klouzali a padali vzad a ti za nimi je gentlemansky tlačili vpřed, protože předbíhat v tomto úseku bylo téměř nemožné.

Nad hangem všechny oslepil svým bleskem pan Raška, ale stejně mu jsou nakonec všichni vděční, protože to je jediný nezdolný fotograf, který nevynechá jedinou etapu.

Na čele se odpoutala menší skupinka, z které se později utrhla nejstabilnější dvojice letošního ročníku, Vít Otevřel (Salomon-run) a Petr Hudeček ((mo)mentálně opavské dupy).

Ještě v polovině závěrečné severní sjezdovky běželi bok po boku, ale pak zaútočil Otevřel (42:06) a Hudeček (42:14) nestačil zareagovat. Otevřel potvrdil, že žlutý trikot z něj letos jen tak někdo nestáhne a je na přímé cestě k celkovému triumfu.

„Běželi jsme pořád spolu. Naštěstí se mi podařilo rozhodnout ještě v závěrečné prudké pasáži na sjezdovce, kde jsem zrychlil. Kdyby se mělo rozhodovat v závěrečném finiši na krátké rovince, tak by to pro mě asi tak dobře nedopadlo,“ svěřil se vítěz cestou dolů z Lysé hory.

O třetí místo se prala trojice Jan Zemaník, Jakub Ambros a známý punker Jiří Pytlík. Ten podle svého gusta začal v ostrém punkovém stylu, ale jeho písnička měla pomalý závěr a tak se před něj dostali Zemaník (Salomon-run, 43:45) na třetím místě a Ambros na čtvrtém.

Mezi ženami byla konkurence slabší. Roli Tomáše Lichého přebírá Denisa Krejčiříková (49:37), která v tomto ročníku nemá konkurenci. Tu jí musí dělat muži, protože v celkovém pořadí doběhla na skvělém 28. místě. Druhou ženu za sebou nechala o téměř stejný čas, který ji dělil od prvního muže! Ivona Krejčiříková (obě VZS Ostrava, 55:19) potvrdila rodinnou nadvládu druhým místem. Na třetí stupínek poprvé vystoupila Anna Hrbáčová (1:02:49).

V týmové soutěži zazářil Salomon-run (1. Otevřel, 3. Zemaník, 16. Tuharský M.), druhé místo patřilo (mo)mentálně Opavským dupám (2. Hudeček, 9. Fierla, 18. Kubín) a třetí místo nadějným reprezentantům Vinotéky u Karla (4. Ambros, 10. Flaša, 20. Kostka).

Příští týden v sobotu se běží jeden z vrcholů Lysacupu a tím je etapa 3v1, která si svými parametry nezadá s ledajakým závodem typu SkyRace. Z Ostravice nahoru, dolů k hotelu Petr Bezruč a od Korýtka zase nahoru, celkem 16 km a 1500 metrů převýšení. Ale žádný strach, můžete běžet klidně jen klasickou etapu z Ostravice, do celkového bodování se počítá jen tento výběh, což zaručuje vražedné tempo hned od začátku.

Výsledky

Foto 97× – František Raška