V roce 2013 se dvacetiletá Hillary vydala na neobyčejnou cestu. Připojená na infúzy zavěšenou na stojanu a s maskou na tváři, aby udržela bacily dostatečně daleko, zahnula Hillary za roh na oddělení transplantace kostní dřeně (BMT) v St. Jude Children’s Research Hospital. Dav přihlížejících začal nadšeně tleskat a fandit.

S tímhle posledním rohem dokončila Hillary maratonskou vzdálenost, kterou ušla podél zdí St. Jude. Kolem ní se snášely konfety, Hillary se objímala s matkou, a pak s týmem ošetřovatelů. Právě dokončila cestu, na kterou se rozhodla vydat.

Hillary byla vždycky aktivní děvče. Ani jedné ze dvou bitev s rakovinou nedovolila, aby ji jakkoliv zpomalila.

Sotva se naučila chodit, zamilovala se Hillary do tance. Uchváceně sledovala podpatky bušící do pódia a vábil ji zvuk stepařských bot. Hillary mladé lidi, kteří v těch cvakacích botách tančili, neznala. Na konci strhujícího představení na ně však zavolala.

Později vyhrála ve stepu celostátní soutěž a tančila se svou středoškolskou skupinou. Její repertoár obsáhl vedle stepu také jazz, balet, hip hop, lyrický tanec a line dance. „Tanec byl můj život,“ říká Hillary.

V roce 2008 se však Hillary přihodilo něco, co mohlo navždy její taneční kariéru ukončit. Upadla na zkoušce. Poté, co jí diagnostikovali B-buněčnou akutní lymfoblastickou leukémii, ji rodina odvezla na léčení do St. Jude. Po třech letech chemoterapie, která zatlačila rakovinu do remise, si Hillary myslela, že ji porazila navždy, vítězství však mělo jen krátkou životnost.

Doktoři brzy zjistili, že Hillary trpí nesouvisející formou rakoviny nazvanou non-Hodgkinův lymfom. V říjnu 2011 se tak pustila do druhé bitvy s rakovinou. Hillary podstoupila další, devět měsíců trvající intenzivní chemoterapii a opět se dostala do remise.

V roce 2013 se nemoc bohužel znovu projevila a Hillary se vrátila do St. Jude. Její léčba sestávala z chemoterapie a transplantace kostní dřeně. Hillary přesto zůstala aktivní. Nejvíc jí chybí, že nemůže tančit před publikem, a ví, že musí opravdu dřít, aby si mohla splnit své sny.

Nápad, že by mohla ujít celých 42,195 km maratonu, pomohl Hillary se soustředit na to, že musí po transplantaci kostní dřeně, zůstat aktivní. Každý den ušla alespoň šestnáct set metrů, aby nabrala sílu, vytrvalost a předešla hromadění tekutiny v plících. Tři týdny po transplantaci nachodila Hillary po chodbách transplantačního oddělení 286 okruhů, které dohromady měřily 42,195 km. Stala se tak první pacientkou St. Jude, jež zvládla tuto vzdálenost absolvovat během hospitalizace.

Hillary nyní bojuje s rakovinou počtvrté. Podstupuje v St. Jude chemoterapii a léčbu kmenovými buňkami. Zatímco bojuje s leukémií, Hillary dál pokračuje ve vysokoškolském studiu farmacie. Navrhla také choreografii line dance pro středoškoláky a pořádá taneční tábor. S takovým odhodláním bude Hillary určitě brzy zase tančit.