Dvakrát tři těžké poctivé kopce Rybakrosu v Krčském lese rozehřály v lezavém chladu, byť teploměr šplhal až k desítce. Vítězové je pojali jako přípravu na rovinatou pětadvacítku v nizozemském Apeldoornu. Za týden tam míří Petr Pechek i Lenka Šibravová.

Závod patří po 27 letech k tradičním „monumentům“ pražských běhů a drží si kvalitu i atmosféru dvanáct let po smrti otce zakladatele. Ano, tak dlouho už Milan Ryba shlíží na účastníky jen z fotky (a nebe) od té doby, co se ztratil v mlze na běžkách na Mísečkách.

Letos poctila jeho ducha s kolegy z AVC Praha víc než stovka běžců, mezi nimi i podél trati řada zajímavých tváří, třeba bývalý medailista z mistrovství světa v cyklokrosu a biker Miloslav Kvasnička.

„Líbí se mi moc. Já si kvůli tomuhle běhu jednou dokonce pořídil tretry. Ještě je mám doma, použil jsem je asi třikrát. Teď už mě bolí kolena, zůstávám jen na kole,“ poklepal na svůj karbonový prototyp a jen smutně povzdechl nad smutnou účastí české velmoci na aktuálním světovém šampionátu v Belgii.

Závodní okruh měří 4,2 km a vyráží od rybníku Labutě směrem k nemocnici, na prvním rozcestí se zvedne cesta doleva, nastoupá se téměř sto metrů. Pak kus terénem dolů, mezikopec, mírné nadechnutí a seběh až k přehradní hrázi u roztylského metra. Odtud je vidět dlouhým průsekem až k vrcholnému hřbetu krčského lesa. Vyškrábat se na něj je řádná ruchárna, ale vycupitat se musí.

„Vydržel jsem asi do půlky, ale mnohem víc oproti loňsku,“ potěšilo Jiřího Gona, který ve zdejších terénech sbírá už víc než rok běžecké vzdělání v Běžecké škole Praze 4. „Za rok to dám snad už celé. Je to hlavě,“ usmíval se.

První v cíli byla žena, ty čekal jen jeden okruh. Lenka Šibravová z Kerteamu uplatnila lehkost v kopci i rovinku na vrcholu. Druhá byla v sukýnce Kateřina Kováčová a třetí Andrea Frantová s podporou čekajícího potomka v kočáru. A ještě perlička z opačného gardu: Osmý na pětce mezi holkami byl nejlepší kluk, osmiletý Patrik Sedláček.

Favorit potvrdil kvalitu povzbuzen i rozkvetlým čerstvým vztahem přítelkyně tentokrát jen čekající v cíli. „Běželo se dobře, čas vypadá velmi dobře,“ byl spokojený Petr Pechek, taktéž v barvách Kerteamu a v testovaných Salmingách Trailech. Za ním skončil s odstupem 1:15 minuty Ondřej Svěchota, třetí pak Vlastimil Flégl.

A ta výše zmíněná jména? Klasická skladba a v ní třeba „lišák“ Michal Kovář, nejlepší český havajský Ironman historie Martin Matula, obr kyklop Petr Mužíček, všudybylka Karla Mališová, nezničitelný veterán a spisovatel Pepa Hlusička … a samozřejmě Václav Krejsa, vyléčený alkoholik a absolvent více než 300 maratonů. Kdo jiný by si víc zasloužil v cíli malého rumíka?

Když uzavřel závodní pole, vypukla skvěle zásobená tombola. Bral skoro každý, kdo si počkal, ruleta se točila mezi klobáskami a čokoládou. Pišingr a čaj se fasovaly už v cíli. Domů na oběd se ani nechtělo.

Výsledky:

Muži 8,4 km: 1. Pechek 32:36, 2. Svěchota 33:51, 3. Flégl 34:08

Ženy 4,2 km: 1. Šibravová 20:04, 2. Kováčová 21:08, 3. Frantová 21:24