V sobotu si závodníci na Lysacupu mohli vybrat, zda-li si zaběhnout pouze klasickou etapu z Ostravice nebo budou dále pokračovat do etapy 3v1, tedy dolů z kopce a znovu na vrchol Lysé hory.

Tomáš Lichý si vybral svůj slabší den a v průběhu prvního výběhu se v jednu chvíli pohyboval až na pátém místě. V prvním výběhu zvítězil Ondra Horák, Lichý triumfoval v dlouhé etapě 3v1.

Běžce přivítalo teplé jarní počasí, někteří oblékli kraťasy, někteří ale boty s hroty nebo nesmeky. V horní polovině trasy škádlil běžce čirý led, extrémně nebezpečný byl i seběh v dlouhé etapě k Hotelu Petr Bezruč. Klasická etapa měřila 7 km s převýšením 900 metrů, etapa 3v1 pak téměř 17 km s pozitivním převýšením 1650metrů.

První kilometr závodu znovu nejrychleji do kopce rozběhl Lichý tempem méně než 4min/km, ale po pomalejším startu se k němu a Marku Chrascinovi na čelo dotáhl Ondra Horák. Pořadí v první šestici se měnilo jako v přesýpacích hodinách kutálejících se z kopce.

Jen Horák (AVA, 42:02) se všem bezostyšně vzdaloval a zavzpomínal na staré časy, kdy na těchto tratích nedával nikomu šanci. I přes led na trase vylepšil svůj osobní rekord, ve skvělém výkonu vyhrál s náskokem téměř dvou minut a domů si odvezl prémii 1000 Kč za skalp Tomáše Lichého.

Lichý neskončil ani druhý, doslova punkový koncert rozehrál Jiří Pytlík (Jump sport). Teprve deset minut před začátkem závodu zaplatil startovné na etapu 3v1, ale v parádně rozběhnuté etapě nejspíš vsadil všechno na jednu strunu a zahrál svůj megahit. Předběhl Lichého i Hudečka a doběhl druhý (43:51). Lichý (Salomon-run) nakonec mocně finišoval a v závěrečných dvě stě metrech ještě předběhnl Macečka i Hudečka a doběhl třetí (44:04).

Na vrcholu Lysé hory se pak odehrálo menší divadelní představení. Horák pokračovat do závodu 3v1 neplánoval, Pytlík se rozhodl svůj koncert ukončit předčasně a užít si ovace, ale Hudeček ho nakonec přemluvil, aby pokračoval dál. Taktéž Lichý si to pár chvil rozmýšlel, pak utřel sliny a vydal se vstříc pokračování závodu.

Do seběhu se tedy Hudeček, Pytlík, Lichý a Maceček vydávali téměř současně, ale hned po několika metrech se ukázalo, že Lichý s Macečkem budou seběh drtit výrazně rychlejším tempem. Na mezičas před začátkem stoupání doběhli spolu s náskokem dvou minut na Otevřela a tří a půl minut na Hudečka.

Pytlíkovi praskly všechny struny a na mezičas doběhl se ztrátou 11 minut. Lichý s Macečkem se drželi spolu až do poloviny kopce k Lukšinci, kde první z Tomášů dokázal zrychlit a aspoň trochu si zlepšit náladu v závodě, který se určitě nevyvíjel podle jeho představ.

Etapu 3v1 vyhrál Tomáš Lichý (1:42:14) a s odstupem necelé minuty a půl doběhl Tomáš Maceček (Pearl iZUMi, 1:43:37). Třetí místo si udržel osamoceně běžící Vít Otevřel (Salomon-run, 1:44:40). Na prvních třech místech se tak umístili čeští reprezentanti ve skyrunningu.

Mezi ženami došlo také k menšímu překvapení. O prvním místě krátké i dlouhé trasy bylo rozhodnuto již na začátku, kdy se od všech ostatních žen odpoutala Denisa Krejčiříková a s náskokem šesti minut byla první na Lysé hoře (49:50). Druhá skončila její sestra Ivona (obě VZS Ostrava, 55:41) a třetí Andrea Krstevová (Pearl iZUMi, 57:24).

Překvapení se odehrálo v prodloužené etapě, kdy výborně běžící Krstevová v druhém výběhu na Lysou horu předběhla Ivonu Krejčiříkovou (2:20:37). V seběhu ještě ztrácela, ale v kopci ji nadělila více než pět minut a vybojovala druhé místo (2:17:54) za nekompromisní vítězkou Denisou Krejčiříkovou (2:04:56).

Další etapa čeká závodníky příští týden v neděli z Visalají.

Výsledky etapy

Výsledky 3 in 1

Foto 487× – František Raška