Lukáš Nikl z AC Choceň vyhrál 42. ročník Zimního běhu NAA (Nezávislí amatérští atleti). Dvoukilometrovou rovinatou trať v pardubických Bubeníkových sadech zdolal za 6:02 minuty, tedy o čtrnáct sekund lépe než vloni a sekundu za svým osobákem z roku 2014. Traťový rekord na této trati drží pražský František Zouhar, který v roce 2008, kdy se začal běhat upravený okruh, dal 5:52. Na starém běžel nejrychleji v roce 1995 legendární Michal Vokolek za 5:25.

Nikl šel do závodu s tím, že se ve spolupráci s oddílovým kolegou Petrem Nechvílem, pokusí prolomit hranici šesti minut. Choceňáci spolu na čele vydrželi běžet čtyři kola, ale stejně to nakonec nestačilo. Druhý Nechvíl dal 6:07.

Třetí místo vybojoval vloni druhý Josef Havlíček z AC Pardubice za 6:39. Čtvrtý byl další tradiční účastník z AC Tomáš Mocek za 6:41.

S velkým odhodláním šla do závodu hradecká závodnice Hvězdy Pardubice Denisa Kozáková, která zde v minulosti vyhrála již dvakrát. Vloni si dala osobák 7:06, ale to tehdy stačilo na druhé místo za Martou Fenclovou, která letos nestartovala. Letos bylo jasné, že nemá rovnocennou soupeřku, a i proto nastoupila do hlavního rozběhu spolu s muži. „Chtěla bych to konečně dát po sedm,“ uvedla před startem. Do závodu dala vše, ale nakonec z toho byl pouze osobák 7:03. „Měla jsem to zkusit s některým lepším mužem. Takhle jsem si to dost odtáhla sama a navíc v závěru jsem některé soupeře brala o kolo, a to mě trochu zbrzdilo,“ řekla po závodě Denisa.

Úvodní rozběh žen a mládeže vyhrála druhá nej žena závodu Bára Sůvová z OK Loko Pardubice za 8:30 před Eliškou Frydrychovou za AC Choceň za 8:36.

Nejlepší ženský čas nadále drží Taťána Metelková z Hradce – 6:46 a na staré trati Fenclová za 6:38.

Nejlepším mládežníkem byl Vítek Strnad z AC za 9:20 před Marcelou Najmanovou mladší z Hradce Králové za 9:28. Běžela i její stejnojmenná maminka, která dala 9:46.

Po ukončení běhů se pořadatelé a účastníci přesunuli do nedávno opravené pardubické sokolovny. Spolek NAA kvalitní cenou ocenil každého běžce.