Ve čtvrtek 11.února po 22 hodině bude v pořadu České televize Gejzír uveden krátký dokument o životním příběhu nejstaršího českého maratonce, který v listopadu natočil tým vedený režisérkou Silvou Dymákovou (držitelka Českého lva za celovečerní film Šmejdi).

Jiří Soukup z Hradce Králové před dvěma roky v 87 letech překonal v Srchu na Pardubicku vlastní rekord. Už tehdy byl v 85 letech nejstarším českým maratoncem.

„O Jirkovi jsem se dověděla při jedné akci, kterou jsem pořádala pro důchodce,“ řekla sympatická a věčně usměvavá režisérka, která se v letošním roce intenzívně věnovala příběhu hradeckého lesního muže, jemuž hrozilo vystěhování z hájovny, v níž strávil celý život, a který bohužel minulý týden odešel z našeho světa.

Jirka s jejím štábem točil například při běhu Dlouhými záhony v Úpici, běžecké záběry byly nasnímány i na proslulé hradecké lesní cestě Hradečnici. Atletické umění předváděl Jirka na hradeckém stadiónu Sokola. Štáb se rovněž vydal za některými jeho kamarády a točilo se samozřejmě i v Srchu, kde Jirka provedl svůj rekordní maratonský zápis.

Jiří Soukup letos vybíhá se startovním číslem 89. „Rád bych vyběhl ještě s devadesátkou, ale je to čím dál tím těžší,“ svěřil se běžecký kmet. Minulý týden se intenzivně léčil z lehkého nastydnutí. V neděli 14. února totiž poběží s číslem svého roku narození 1927 v Hradci Králové Valentýnský běh.