Druhý ročník pětidílného seriálu zimních zážitkových běhů Winter run byl úspěšně zakončen v Olomouci. „Závod je vyprodán, ale přesto jsme ještě pro příchozí připravili padesát čísel,“ uvedl před zahájením prezentace organizátor soutěže Tomáš Pavel. Vloni zde běželo dvě stě běžců, letos závod dokončilo téměř šest stovek atletů.

Běžci, kteří nebyli dopředu přihlášení, stáli vzorně ve frontě a čekali, zda se na ně dostane. Mezi nimi byl i loňský vítěz Roman Paulík z Břeclavi. „Původně jsem chtěl startovat na halovém mistrovství republiky v Ostravě, ale o jedno místo mi to nevyšlo. Tak jsem se vydal na Winter run do Olomouce. Ale nečekal jsem jaké to bude drama. Měl jsem asi přijet dříve. Poslední číslo totiž vyšlo na běžce stojícího hned za mnou,“ uvedl Paulík.

Trať byla stejná jako vloni, opět rychlá

Jedinou chybou soboty bylo, že nevyšla předpověď počasí avizovaná v týdnu, tedy těch jarních čtrnáct stupňů. Bylo sedm stupňů a foukal studený vítr. Takže počasí zimní. Olomoucký Winter run se uskutečnil na stejné rychlé trati jako vloni v Smetanových a Čechových sadech, tedy přímo v centru hanácké metropole.

Více jak polovina tratě se běžela po jakési spirále s třemi vracečkami o sto osmdesát stupňů. Takže běžci měli dokonalý přehled o soupeřích.

Nejnáročnějším místem trati bylo zdolání nadchodu ve Smetanových sadech. Vytrvalci se tak dostali do Čechových sadů, kde je čekal kilometrový pytlík a opět návrat na nadchod. Poté se běželo po něm a následoval seběh do cílové rovinky. Tento okruh měl poctivé čtyři kilometry.

Paulík překonal vlastní traťák, Křeček na čtyřce rovněž

Vloni vyhrál Paulík ve stylu start cíl. Osmikilometrovou trať dal za 27:15 minuty. „Vzhledem k čekání na číslo jsem měl kratší čas na rozcvičení před během a bylo to znát. Byl jsem takový zatuhlý,“ uvedl ke svým pocitům během závodu vítěz. Přesto od startu běžel na čele vedoucí skupiny. V koncovce prvního okruhu nastoupil kolínský Jiří Křeček a vyhrál závod na čtyři kilometry za 13:33, tedy v novém traťovém rekordu.

Paulík pokračoval do druhého kola na čele závodu s drnovickým Tomášem Steinerem. „Běželi jsme spolu asi další kilometr a pak jsem mu cuknukl,“ řekl k rozhodujícímu momentu závodu vítěz, který letos zapsal rekordní čas 27:10. Druhý Steiner dal 27:29 a třetí domácí Petr Smatana 28:30.

Ženám vládla Ryšávková

Před rokem závod žen ovládla padesátnice Jana Matyášová z Dolní Dobrouče za 34:58, ale letos dala přednost jinému klání. Ve stylu start cíl vyhrála nejlepší mladá Kateřina Ryšávková opět v rekordním čase 33:35, celkově byla v konkurenci více než tří stovek běžců na osmičce devatenáctá. Druhá Jitka Fojtková zapsala čas 33:58. Třetí byla nejlepší čtyřicátnice běhu Anna Krátká z pardubické Hvězdy za 34:57.

Nejlepší ženou na čtyřce, v cíli 255 běžců, byla Barbora Kopřivová z Přísnostic za 17:01, samo že v traťáku a celkově sedmnácté místo.

Pořadatelé opět odvedli stoprocentní práci

Spokojeni s hladkým průběhem závodu byli nejen pořadatelé, ale i účastníci a stovky diváků podél trati. Vše probíhalo tak jak má. Startující měli připraveno teplé zázemí s úschovnou bagáže v jednom z pavilónu výstaviště Flora Olomouc. Po závodě je čekalo nejen vydatné, ale i teplé občerstvení, které bylo možné doplnit i lokem něčeho ostřejšího na zahřátí.

Start byl ve 12 hodin, poslední účastník na osmikilometrové trati dorazil do cíle před 13 hodinou a o čtvrt hodiny později již bylo zahájeno vyhlašování výsledků.

Robert Urban absolvoval všechny Winter runy

Pořadatelé ocenili i nejaktivnějšího běžce série Roberta Urbana z Řeže u Prahy. Robert absolvoval všechny závody prvního i druhé ročníku Winter runu. Ke své motivaci uvedl: „Připadalo mi to jako nový a dobrý nápad uspořádat seriál zimních běhů. Proto jsem je v rámci zimní přípravy všechny objel. Vloni i letos jsem si navíc po běhu dal v Hradci Králové závod horských kol. Tam je to fakt super kombinace“. V Olomouci doběhl dvanáctý za 32:03.

Startoval i domácí běžec menšího vzrůstu Lukáš Petrusek, který zapsal čas 49:47, což znamenalo pěkné 255 místo.