V sobotu se uskutečnila poslední ze 17. etap seriálu Lysacup. Někdo se na poslední etapu těší, protože konečně skončí nepřetržité čtyřměsíční závodění a bude si moci odpočinout, jiným zase bude chybět a už budou vyhlížet další ročník.

Krásné počasí přilákalo na start téměř 270 závodníků. Start probíhal trochu netradičně, když se startovní pole rozdělilo do třech vln. V první vlně vybíhají závodníci, kterým se nepodařilo alespoň v jedné etapě umístit do 50. místa. Za nimi se ztrátou dvou a půl minuty vyráží druhá skupina těch, kteří se umístili alespoň jednou od 50. do 13. místa. Jako poslední pak o pět minut později startuje elitní skupina borců, kteří se umístili do 12. místa.

Etapa již tradičně startovala z Rajské boudy a na trati dlouhé 5,8 km s převýšením 811m panovaly téměř dokonalé sněhové i běžecké podmínky, až na krátkou zledovatělou pasáž na začátku.

Nejlépe tato etapa sedla Tomáši Macečkovi (Pearl iZUMi), kdy po druhém místě z přechozí etapy dokázal předběhnout kompletní startovní pole a zaslouženě v čase 38:29 zvítězit. Běžel dokonce tak dobře, že dokázal vylepšit traťové maximum o tři vteřiny. Pro druhé místo se ztrátou 1:09 si doběhl stabilně běhající Petr Hudeček ((mo)mentálně Opavské dupy). Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) vytěžila z pěti minutového náskoku maximum a dokázala v ženském traťovém rekordu vybojovat celkové třetí místo.

Na 15. hodinu bylo připraveno slavnostní vyhlášení vítězů letošního ročníku, které se stejně jako minulý rok konalo v restauraci Pod Borovou v Malenovicích. Součástí setkání byl i „kulturní“ program včetně vyhlášení statistik z uplynulého ročníku a tomboly, poté už následovala nekonečná afterpárty, kdy bylo potřeba oslavit úspěšně ukončený XIV. ročník Lysacupu.

Tento ročník byl po dlouhé době znovu velmi vyrovnaný, ale taktéž rychlý, o čemž svědčí celkem 10 vítězů ze 17. etap a 9 nových traťových rekordů. Změřit síly na Lysacup přijížděli dokonce závodníci z celé Moravy, ze Slovenska, Polska a mezinárodní prestiž seriálu dodala pravidelná účast britského týmu.

Celkovým vítězem se stal Vít Otevřel. Foto: Lukáš Podolák

Mužské kategorie:

Chlapci: 1. Vojtěch Zemánek, 2. Jan Ondřejka, 3. Erik Tuharský

Junioři: 1. Erik Juračák, 2. Ondřej Mrklovský, 3. Luboš Krupa

Skoro chlapi: 1. Jakub Kubín, 2. Martin Grimm, 3. Jiří Benda

Muži 21–39let: 1. Vít Otevřel, 2. Petr Hudeček, 3. Jiří Pytlík

Muži 40–49let: 1. Vladan Šindelek, 2. Radim Pokorný, 3. Edvard Rajnoch

Muži 50 – 59 let: 1. Petr Škrabánek, 2. Jiří Zátopek, 3. Daniel Šindelek

Muži nad 60 let: 1. Tomáš Tešnár, 2. Bedřich Vynikal, 3. Jan Musil

Mezi muži celkově vyhrál Vít Otevřel (SALOMON-RUN), který si dokázal po celou dobu udržet stabilní výkonost, kdy ve všech etapách byl nejhůře na 7. místě. Druhý skočil spoluzakladel a výborný vrchař Petr Hudeček (mo)mentálně Opavské dupy a třetí místo obsadil skvělý bežec Jirka Pytlík (Jump sport).

Ženské kategorie:

Dívky:1. Anežka Pražáková, 2. Kateřina Dubská, 3. Vendula Pavlíková

Juniorky: 1. Anna Hrbáčová, 2. Nikola Marková, 3. Klára Ficeková

Ženy nad 20 let:1. Denisa Krejčiříková, 2. Ivona Krejčiříková, 3. Hana Holoubková

Zralé ženy: 1. Petra Schwarzová, 2. Ludmila Šokalová, 3. Jana Rajnochová

Ženy celkově už podruhé za sebou vyhrála Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) na druhém místě její sestra Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava) a třetí místo nakonec obsadila po závěrečném odpočtu bodů Hana Holoubková(Bes­kydští nomádi)

Speciální kategorie:

Nad 200 liber: 1. Michal Drozd, 2. Zdeněk Pácha, 3. Roman Jurečka

Přátelé z ciziny: 1: Tibor Ponek(SVK), 2. Matthew Mayer (ENG), 3. Drew Cooney (USA)

Týmy:

  1. vinotéka u Karla Frenštát p. R.
  2. Beskydští nomádi
  3. Olympáci

Výsledky – etapa

Celkové výsledky

Foto – Oldřich Vlach

Foto 592× – Lukáš Podolák

Foto 558× – František Raška