První ročník závodu Zkus maraton Kuks ovládli na hlavní maratonské trati manželé David a Michaela Gerychovi. Nebyl to však jediný rodinný pár, který se v tomto klání prosadil. Uspěli i manželé Fořtovi a Matrasovi a sourozenecká dvojice Groh Háková.

Už před startem bylo jasné, že tento krosový závod pořádaný zkušeným a spolehlivým hradeckým Rungorunem nebude na lámání osobních rekordů, ale půjde o zážitkový běh v krásné přírodě, což se zcela potvrdilo. Tratě obou závodů měly náročné parametry, maraton součet stoupání 998 metrů a zdolání nejvyššího vrcholu Podkrkonoší Zvičiny a půlmaraton 413 metrů. Navíc v některých místech bylo dost bláta.

David Gerych vyhrál bezkonkurenčně a jako jediný pokořil hranici tří hodin – 2:52:14. „Od startu jsem běžel na čele s Radkem Grohem, ale asi na desátém kilometru ztratil se mnou kontakt. Radši jsem si ve stoupání na Zvičinu vytvořil dostatečný náskok, protože si myslím, že v seběhových pasážích bych na Radka neměl,“ řekl v cíli vítěz.

David s manželkou Míšou žijí ve středních Čechách, ale Míša pochází z nedalekého Dvora Králové nad Labem, a proto jsou jim zdejší terény dostatečné známé. Oba startovali za CK Kupkolo Dvůr Králové nad Labem.

Druhý proběhl cílem Radoslav Groh z Vrchlabí za 3:07:22 a třetí běžecky neznámý trutnovský triatlonista Ondřej Čturtéčka za 3:22:09. Celkově pátá byla nejlepší žena závodu Míša Gerychová za 3:27:20.

Z početného pole dalších spolufavoritů závodu uspěl pouze Lukáš Maier z KRB Chrudim, který doběhl na sedmém místě za 3:30:37. „Nádherný závod, nádherná příroda, výhledy na Sněžku neměly chybu,“ uvedl v cíli po maratonu unavený, ale spokojený Lukáš.

Dvacátá celkově byla druhá žena závodu a vítězka kategorie 35 – 49 let Iveta Fořtová z Jablonce nad Nisou. Bývalá reprezentantka v běhu na lyžích dala čas 3:52:50. „Závod se mi velmi líbil, ale byl pořádně náročný,“ pochvalovala si Iveta.

Celkově třetí ženou byla Kristýna Hájková z SK Babice za 4:03:56. Uspěla i zkušená závodnice Maratonstavu Úpice Iva Duffová, která v čase 4:19:48 vybojovala druhé místo v mladých veteránkách a šesté celkově.

Na půlmaratonskou trať bylo přihlášeno čtyři sta běžců. Proto se na poslední chvíli pořadatelé rozhodli rozdělit startující do čtyř vln, o zařazení do vlny rozhodovalo datum přihlášení, s dvouminutový rozestupy.

Kdo se tedy přihlásil včas měl jistotu, že vyběhne dříve a nebude muset tolik předbíhat běžce z jiné vlny. V úvodních čtyřech kilometrech byly totiž dva úseky, kam by se naráz taková masa vytrvalců nevešla. Proto musel každý startující dřít až do konce, jelikož nebylo jasné, jak jsou na tom běžci z jiné vlny.

Cílem však jako první proběhl skutečný vítěz půlmaratonu Martin Fořt, manžel úspěšně maratonkyně Ivety, který běžel ve druhé vlně. „Celkem brzo jsme se propracovali na čelo první vlny a pak jsme si to rozdali mezi sebou,“ konstatoval v cíli Martin, který dal 1:25:40.

Na druhém a třetím místě byli totiž běžci z jeho rozběhu. Druhý, nejlepší mladý, Jan Koldinský z Kralup nad Vltavou za 1:25:54 a třetí vítězův kámoš Roman Koravský za 1:26:04, oba byli zároveň nejlepšími čtyřicátníky půlmaratonu.

Hůře na tom byla nejlepší žena půlky Kateřina Matrasová z SK Chrast. Zkušená orienťačka, která se může pochlubit i prvenstvím v B7, se totiž do závodu přihlásila až na místě a musela běžet ve čtvrté vlně. Kateřina to však zvládla a dala na jedenadvacátém místě celkově čas 1:37:50. Před ní doběhl její manžel Tomáš za 1:36:29. Druhá celkově byla další mladá Veronika Vzorková za 1:38:17, ta šla v druhé vlně.

Velmi kvalitně byly obsazeny mladé veteránky, které celkem jednoznačně vyhrála v první vlně běžící Romana Brumlichová z Hronova za 1:43:48. Celkově byla třetí ženou závodu. „Závod byl super a myslím si, že mi dost pomohlo, že jsem se do závodu včas přihlásila,“ uvedla v cíli rozzářená Romana.

Druhá v této kategorii doběhla Dana Jiřičná z Prahy za 1.48:31 a třetí Katka Kramlová z Náchoda startující za Hvězdu Pardubice – 1:49:50. I přes podporu osobního vodiče byla čtvrtá Zuzana Ernestová – 1:50:05 a páté místo patří setře Radka Groha Míše Hákové za 1:51:33.

Nejstarší veteránky na půlce vyhrála populární běžkyně a triatlonistka Jana Janouchová z Hradce Králové za 2:14:09. „Počasí vyšlo na jedničku, trať skoro celá v terénu, bahýnko kam se podíváš a parta skvělých lidí. Moc hezky strávená sobota,“ usmívala se Jana.

Z dalších známých běžců stojí za zmínku výkon pardubického kavárníka Milana Bajera – 2:18:41 a startoval dokonce jeden z nejslavnějších mužů privatizace Miroslav Hálek 2:14:21.

Úspěšně závod zvládli i otcové se syny. Na půlmaratonu startovali Janové Czaganové z obce Děděk na Pardubicku. Lepší byl tatík za 1:42:04, synátor dal 1:50:32. Podobná dvojice Frýdlu z Hradce Králové to měla jinak. Syn Ondřej si dal maraton – 5:00:34 a otec Miroslav půlmaraton za 2:07:57. Časový limit na maraton byl sedm hodin a do něho se v pohodě vešli i poslední Libor Hrdlička –6:50:11, na půlce čtyři hodiny – Miroslav Žaloudek –3:33:46.

Původně se měla běžet na Kuksu i desítka, ale pořadatelé vyslyšeli prosby konkurenčního podniku a zrušili ji. Škoda. „Byl jsem za desítce ve Dvoře a radši nemluvit. Ani na mě v cíli nezbyl čaj. Myslím si, že ho pro nás na konci mohli dodělat,“ sdělil mi jeden z účastníků konkurenčního podniku a dodal: „Když bude příští rok na Kuksu ve stejném termínu desítka jedu tam.“

Gastro servis má Rungorun opravdu vychytán. V cíli bylo dostatek pití a základního „pevného“ občerstvení. Navíc každý startující měl jistotu v gastro zóně nápoje dle výběru a teplého jídla rovněž z bohaté nabídky.

Výsledky

Foto – www.pkrfoto.cz