Desetiletý Aleš Denner trpí svalovou dystrofií v té nejvážnější podobě, takzvaného Duchennova typu. Jde o genetickou chorobu, která spočívá v postupném ubývání svalstva. Tělo si neumí vyrobit bílkovinu dystrofin, bez níž svalstvo nemůže fungovat, svaly tak postupně ochabují. Alešovi loni svitla naděje v podobě nákladné léčby kmenovými buňkami v Izraeli, pro manžele Dennerovy tak začal maraton intenzivního shánění finančních prostředků na záchranu svého syna.

Čeští lékaři zprvu nedávali Alešovi žádnou šanci na vyléčení, a jeho zdravotní stav se postupně zhoršoval. Nakonec ale rodiče narazili na brněnského neurologa Petra Vondráčka, jenž jim řekl o možnosti experimentální léčby kmenovými buňkami v Izraeli. Poté, co se dozvěděli termín, kdy by měl jejich syn podstoupit léčbu, měli jen čtyři měsíce na sehnání peněz. Zdravotní pojišťovny totiž zmíněnou léčbu odmítají hradit, a tak museli Dennerovi sehnat peníze sami. Zřídili i řádnou veřejnou sbírku, do níž přispěla řada dárců, stále ale chyběla k zaplacení léčby poměrně vysoká suma.

Chybějících 300 000 tisíc korun se nakonec podařilo získat díky uživatelům mobilní aplikace EPP Pomáhej pohybem. Ta spočívá v tom, že lidé, kteří si ji instalují do svého telefonu, mohou například běháním či jízdou na kole přičítat body potřebným, kterým pak putuje finanční pomoc Nadace ČEZ. Pohybem tak prospívají sobě i ostatním. „Jakmile se chybějící peníze nasbíraly, mohli jsme vyrazit na první kolo léčby,“ říká maminka Eva. Dodává, že i ji aplikace namotivovala začít víc sportovat. Vybírá si projekty, které se jí líbí, a sbírá pro ně body svým aktivním pohybem.

Dennerovi žijí v rodinném domku v Okřešicích u Třebíče. Jejich syn Aleš navštěvuje běžnou základní školu, kde dosahuje výborných výsledků. Hodně si oblíbil český jazyk i matematiku. Alešovi na léčbu přispěli i jeho spolužáci ze Základní školy Na kopcích. Když se ve škole vyhlásil klasický sběr starého papíru a žáci si mohli vybrat, na co použijí získané peníze, všechny školní třídy se rozhodly, že je přidají Alešovi na léčbu. Letos na jaře vyhlásila škola znovu sběr starého papíru a sborovna se jím velmi rychle zaplnila skoro až po strop. Aleš by měl totiž co nejdříve podstoupit další kolo léčby.

Výsledek dosavadní léčby je velmi uspokojivý, konstatuje Alešova maminka: „Zatím je krátká doba na to, aby u Aleše došlo k nějakému výraznému zlepšení zdravotního stavu, v této fázi jde především o zastavení nemoci, a to se daří. A také je teď na tom psychicky mnohem lépe.“ Nejdůležitější je, aby se nemoc zastavila a dál nepostupovala.

Léčba probíhala v Mezinárodním centru buněčné terapie a nádorové imunoterapie v izraelském Tel Avivu. Začínala ultrazvukovými stimulacemi, pak se aplikovaly kmenové buňky spolu s laserovou stimulací a následovaly zase ultrazvukové stimulace. „Léčbu snášel Aleš v pohodě, byli jsme upozorněni na možné vedlejší účinky, třeba vysoké teploty, ale nic takového se nenastalo,“ vzpomíná maminka Eva. Další proceduru by měl Aleš v Izraeli podstoupit už letos na jaře, to se ale zatím bohužel jeví jako nereálné, protože se rodině dosud nepodařilo sehnat dostatek peněz.

Zákeřná choroba nebrání Alešovi, aby měl řadu koníčků. Doma sice tráví nejvíc volného času u sportovních počítačových her, sportuje ale i aktivně, právě ve škole tráví nejraději čas v tělocvičně se spolužáky. Nejvíc ho baví florball, kde zastane roli gólmana, a i se svým starším bratrem si občas zatrénuje s florbalovou hokejkou doma na dvorku. Jeho velkou zálibou je také pes, a když je hezké počasí tak ho na vozíku v doprovodu maminky venčí v okolí.

Dětem se stejnou nemocí, jako má Aleš, doktoři obvykle předpovídají asi 20 let života. Přitom pro ně dnes už existuje účinná léčba, vše ale bohužel záleží na penězích. Dokonce i pražský Ústav experimentální medicíny je schopný vyrobit stejné kmenové buňky, ale k léčbě pacientů je využít nelze. Chybí totiž nákladné klinické studie. Proto se musel nemocný Aleš s rodiči vypravit za náročnou léčbou až do Izraele. Když budou mít štěstí a najde se dost lidí, kteří budou ochotni přispět, vyrazí tam co nejdříve znovu na potřebné druhé kolo léčby.

Číslo konta pro Aleška 9500012439/7940