Cestou do Brna to ráno nevypadalo na nějaké velké teplo, ale nakonec na louce za domem seniorů za sídlištěm Lesná bylo celkem příjemně. Možná i díky tomu se zde sešel ve všech kategoriích pořádný počet závodníků. Přes 260. Naštěstí na to byli pořadatelé připravení a všechno v pohodě zvládli.

Lukáš Koudelka vedl od startu až do cíle

Již po prvních metrech se Lukáš Koudelka /AK Drnovice – 19:26 / oddělil od startovního pole a nikým neohrožován si v poklidu doběhl pro vítězství. Potvrdil tak výbornou formu jak z minulé soboty, když skončil v Třebíči na půlmaratónu druhý, tak ze včerejšího podvečera v Blansku, kde si zaběhl osobní rekord na 5000 metrů. Za ním také osamoceně běžel anglický vytrvalec Matthew Smith/19:54/ a třetí místo si hlídal Milan Adamec /MK Seitl Ostrava/ Orel Vyškov – 20:02/.

Alice Zachariášová si také odběhla závod sólo

Mezi ženami se rozhodlo též brzy po startu stejně jako mezi muži. Alice Zachariášová /Orel Židenice – 22:10/ vystřelila dopředu a závodila jen s chlapy. Nakonec v absolutním pořadí doběhla na výborném třináctém místě. Za ní také sama běžela Jaromíra Hlaváčová z Brna /23:49/ a třetí místo si kontrolovala na trati Marie Hynštová /AK Drnovice – 24:51/.

V Lesné se běželo poprvé

První ročník Jarního běhu severem připravili městská část Brno-sever a Kulturní středisko Omega jako součást Orelské běžecké ligy, která má po celé republice, neustále stoupající úroveň nejen co se počtu startujících týče, ale také po organizační stránce.

V Brně Lesné mohli startovat všechny kategorie od nejmenších dětí až po veterány a dospělí měli připravený okruh terénem a po lesních pěšinách v délce 5,5 km. Časomíru zajišťovali borci z Univerzity Brno, což bylo zárukou, že všechno klapne do puntíku.

Závod se povedl

První ročník jakékoliv akce, nejen sportovní, je vždy plný očekávání a různých otazníků, jak se povede a co kde pořadatele zaskočí. Ovšem v Brně vše proběhlo v pohodě a v klidu, čemuž přispělo i příjemné počasí a samozřejmě zajímavá trasa závodu dospělých, kterou tam nikdo neznalý zdejších poměrů, nečekal.

„Největší problém jsem měl s orientací na trati,“ usmíval se po závodě Lukáš Koudelka. „Nejsem zvyklý běhat první a tak jsem musel dávat pozor, kudy se běží. Ale trasa byla dobře značená, takže jsem ani mockrát nezaváhal a nikde nebloudil. Nemusel jsem jít naplno, proto jsem si to dnes parádně užil.“ S Matthewem Smithem jsem se do debaty vůbec nepouštěl, ovšem on je v Brně známý, často zde závodí za klub Tri LAMY.

„Už mi to šlo celkem dobře po těch nevýrazných zimních začátcích,“ přiznal se mi Milan Adamec. „Neběžel ale jsem naplno, což mě teď mrzí, protože Matthew se dal dotáhnout.“

„Já vždycky raději vyrazím rychle dopředu a pak čekám, co to se mnou provede,“ smála se Alice Zachariášová. „Dnes to vyšlo bez utrpení, ale makala jsem celou trať naplno.“

Jsem místní, dobře to zde znám a trénuji tu,“ přiznala se mi Jaromíra Hlaváčová, „jen mě překvapilo, že nás pořadatelé poslali opačným směrem, než jsem čekala.“

„Už se mi zdá, že se trochu dostávám do rychlejšího tempa,“ konstatovala Marie Hynštová při vyhlašování nejlepších závodníků, „jen si to musím ověřit na nějakém tradičním závodě, kde vím, jak jsem běžela v předchozích letech. Tady jsem stejně jako všichni ostatní poprvé a nedá se nic moc porovnávat.“

A přestože na Lesné byli všichni poprvé, rozhodně nikdo neodjížděl zklamaný. Lze jen konstatovat, jak jsem již řekl v úvodu, že se celá sportovní akce i s doplňkovými atrakcemi pro děti opravdu povedla. A to je dobře.

Výsledky