První a druhé místo očekávané, na třetím přeci jen překvapení. Ve druhém podniku běžeckého poháru Triexpert Cup v brněnských Pisárkách zvítězil podle očekávání Jiří Čípa, který byl opět o něco rychlejší než jeho parťák Jiří Petr. Tentokrát ho porazil o patnáct sekund. Šestikilometrovou trať po asfaltové cyklostezce zvládl Čípa za 18:52 minuty. Ženám tentokrát vládla Patricia Puklová za 23:16 před Mirkou Pešákovou a Lucií Kolkovou.

Osvěžení přinesl boj o třetí pozici mezi muži. V něm totiž na cílové rovince překonal matadora Daniela Orálka známý fitness trenér Vlastimil Lysák. „Dana jsem porazil snad poprvé. Takhle před cílem se to moc nedělá, ale nedalo mi to. Zrychloval jsem, až jsem ho viděl před sebou. Byla to velká motivace,“ usmíval se Lysák v cíli. „Nato, že jsem měl celý den průjem, se mi běželo dobře. Asi mám docela formu,“ dodal třetí v cíli.

Lysák se držel celou dobu za Orálkem, předvedl však mocný finiš, který Orálka očividně zaskočil. „Vůbec jsem nevěděl, že běží Vlasta za mnou. Ale necítil jsem se úplně nejlíp. V pondělí jsem absolvoval v Itálii padesátku a cítím se docela rozsekaný,“ popsal Orálek, který absentoval v prvním díle seriálu. Start v prvním dějství mu znemožnila návštěva lékaře kvůli bolavé patě. Nezlomná vytrvalecká ikona letos plánuje opět pokořit vražedný řecký Spartathlon, máme se tedy opět na co těšit.

Souboj mezi dvěma lídry celého seriálu měl už obvyklý scénář. Přes půl tratě běžela dvojice Čípa – Petr pohromadě. Ve druhé polovině se pak prvně jmenovaný trhnul a svůj náskok pak mírně navyšoval. Připomněli si tak zápolení z minulého týdne, které mělo podobný průběh.

Jde vidět, že běžci z Brna a okolí přes zimu nezaháleli. Po rychlé dráhové pětce, která byla minulý týden prvním závodem letošního Triexpert Cupu, potvrdili vytrvalci rychlé časy i nyní pod Červeným kopcem. Čípa dokonce zaběhl traťový rekord a i druhý v cíli zde běžel velmi rychle.

„Super závod bez problémů. Máme radost z rychlých časů,“ podotkl ředitel klání Tomáš Kalina.

Ačkoli počasí tentokrát tolik nepřálo, do parku Anthropos si našel cestu opět velký počet lidí. Na trať s jedním výrazným kopcem, který se musí zdolat tam i zpět, vyrazilo 335 vytrvalců. To je jen o tři míň než před týdnem na stadionu pod Palackého vrchem, kde panovalo o mnoho teplejší počasí. Nyní se běžci vyrovnávali se sedmistupňovou teplotou, která je však pro řadu lidí příjemnější.

V prvním závodě pořadatelé podcenili počet startovních čísel, kdy se na někoho nedostalo, tentokrát se vše odehrálo bez komplikací. Velký počet účastníků zvládli s přehledem a odstartovalo se téměř na čas.

Třetí díl Triexpert Cupu se odehraje na nejdelší trati seriálu. Ve středu 4. května se běží v Mariánském údolí v Líšni. Start je v tradičních šest hodin večer, veteráni a pomalejší vytrvalci mohou využít start o půl hodiny dříve.

Výsledky