Za čtrnáct let nepřišla na Pardubickou devítku, největší český závod všedního dne, taková kosa jako teď. Snad proto, že startovní výstřel odpaloval muž od ledu, kapitán hokejových mistrů světa z roku 2010 Tomáš Rolinek. Šest stupňů, k tomu studený vichr… Jen start na chvíli ohřálo sluníčko. Přesto málem padaly rekordy. A každopádně to byl zase neopakovatelný a neobyčejný běžecký zážitek.

Hned pro vítěze. Marta Fenclová dokázala vyhrát podruhé po jedenácti letech! A pardubický běžec Pavel Dymák, jehož forma poslední dva roky roste až závratně, na domácí dlažbě triumfoval poprvé. Zůstal jen devět vteřin za loňským rekordem závodu Artěma Kazbana, který vzešel z napínavého ukrajinského souboje v úplně jiné teplotě. Zato Dymák běžel sám a na pohled lehce.

„Hned při náběhu do druhého kola jsem přidal a Petra (Pechka) setřásl. Jdu z plného tréninku jako poslední test na maraton. Jsem spokojený. A v Praze budu za 2:20,“ usmíval se vítěz, který si pak došel na pódium pro cenu čtyřikrát včetně výhry v nabité tombole. Tomu se říká vítězný Den! Jen ve veřejné střižbě o zapůjčení Forda na víkend podlehl „kameni“ první dámy.

Petr Pechek vyrazil v dlouhých rukávech i nohavicích, ale ani to mu nepomohlo. „Už jsem na Pavla od druhého kola neměl,“ uznal trojnásobný vítěz závodu, který se také chystá na pražský maraton.

„Pro mě to bylo těžší. Začátek jsem přepálil a pak trpěl až do konce,“ přiznal třetí Pavel Hrdina, jen o osm vteřin pomalejší než loni, ale o dvě místa lepší. Před rokem se měnila trať a v zimní anketě se tu sami běžci z 95% rozhodli pro zachování té nové oproti tradiční přes revitalizované městské sady.

Možná nejzajímavější stíhačku na předních pozicích předvedl Miloš Kratochvíl, synovec legendární světové rekordmanky Jarmily Kratochvílové. Ztrátu ze šestého místa po prvním okruhu dotáhl přes Ladislava Kučeru i Jiřího Brychtu až na čtvrtou pozici, dokonce si o 15 vteřin vylepšil loňský výkon.

Také ženský souboj přinesl napínavou podívanou. Nejprve spolu táhly čelo zkušené maminy Táňa Metelková s Martou Fenclovou, které na dvacet metrů odpojily Martinu Vévodovou. Jenže do cílové rovinky přiběhly s odstupy v pořadí Fenclová, Vévodová, Metelková! A ještě čtvrtá byla Aneta Khýrová, dívčina polovičního věku veteránek. Ale proč ne? 78 let dělilo od sebe datum narození nejmladšího běžce a nezničitelného Jiřího Soukupa.

Počet 402 účastníků hlavního závodu sice překonal poslední ročník, ale devět lidí chybělo k historickému zápisu… Absolutní číslo 1 803 rozběhaných včetně dětí z roku 2013 zabránila atakovat zima.

Pardubická devítka, memoriál Antonína Krejčího Kapary (poprvé bez účasti jeho syna, který loni zamířil na věčný odpočinek) tradičně nabídla velmi pečlivě nachystaný program doprovodných akciček. Nejprve štafetový závod, v němž se pořadí přepočítává koeficientem podle věku členů. O vítězství 5. B ze Základní školy z Benešova náměstí rozhodlo šest vteřin, přestože na trati byla trojice o čtyři a půl minuty pomalejší než ambiciozní hoši z AK Run Fast.

Pak dětské závody, nebo Lidový běh. V něm ocenili pořadatelé školu s nejpočetnějším účastnickým souborem, ZŠ Josefa Ressla vyslala na trať 114 běžců. A dobrovolné startovné putovalo na účet nemocné sedmileté Mišky Hlaváčkové, vybralo se 4 470 Kč. K tomu vzbudila pozornost i autogramiáda ligových hokejistů a účast florbalistů. Ve výsledcích pak kategorie přeborů železničářů a ozbrojených složek, ocenění nejlepších Pardubáků. Zimu jste naplno pocítili až skoro při setmění, kdy se začalo Pernštýnské náměstí uklízet…

Výsledky