Skyrunneři z okolních hor sestoupili do nížiny a podstoupili souboj o vládce Ostravy v městském trailu. Výbornou formu před domácím šampionátem Perunem potvrdil Tomáš Lichý. A korunku získala také Andrea Krstevová. Kilpi Trail Running Cup zahájil letošní program svěže v sídle svého titulárního partnera.

Sluníčko svítilo, ale ráno jiskřil ještě ostrý vzduch z chladné noci. Ke startu na desátou však vykvetly ideální podmínky. Už vzdálenou vzpomínkou zůstalo téměř čtyřicetistupňové peklo v loňském červenci. Přelet letky gripenů nad hlavami závodníků potvrdil výjimečnost okamžiku.

Přes dvě stovky účastníků čekala mírně pozměněná (=vylepšená) trasa, celkem 12,4 kilometru s převýšením přes dvě stě metrů. Start i cíl se přesunuly z mostu na nádvoří v Trojhalí Karolína, díky tomu přibyl zajímavý terénní brdek, vinou byrokratických obstrukcí se běželo povětšinou terénem po břehu Ostravice namísto cyklostezky.

Oběhnutí hradu u říčky Lučiny, schody ve Slezské Ostravě i stezky na haldě Ema zůstaly na svém místě, z otvorů v zemi jen mírně pobafávalo. Vyhlídky na město vypadaly půvabně i v rauši utrpení z kyslíkového dluhu po stoupání. A zpáteční téměř tříkilometrová rovina podél vody byla opět připravena pro tempaře.

Tomáš Lichý vypálil hned zostra. „Věděl jsem, že mám formu, že jsem na tom rychlostně dlouhodobě líp než kluci. Nemusel jsem jít do mrtva, ale byla to pro mě poslední ostrá příprava před Perunem,“ říkal spokojeně v cíli (za 43:48 s náskokem 1:25 na druhého) teprve 22letý mladík z Třince.

Druhý se v první části držel Václav Bitala. Dole pod haldou mu ale utekl Jan Zemaník, který ve druhé části získal půl minuty. A šel před něj i štrekař Marek Causidis, třetí z nedávné stodesítky na Istriji. Pořadí ovládli vůbec více terénáři, neboť dráhaři většinově očekávají zahájení ligových soutěží. I proto patrně chyběl brněnský obhájce Lukáš Olejníček.

První dáma Andrea Krstevová (za 56:11 skončila 23. v absolutním pořadí) si zdejší premiéru KTRC užila. „Moc se mi to líbilo. Takové tratě mám ráda, bylo to členité a těžké. Soupeřky jsem si kontrolovala jen při otočkách a protože jsem nikoho neviděla, byla jsem v klidu. Určitě moc ráda přijedu na další závody seriálu,“ říkala 30letá běžkyně z Kopřivnice, nyní sídlící ve Frýdku.

Pořadatelé připravili zajímavé novinky. Na číslo nalepovací čipy na jedno použití, dodané ze Španělska, urychlily odbavení při registraci a zlepšily kvalitu výsledkového servisu osvědčené značky Apači. V cíli se vedle ionťáků z Inkosporu pila i Kofola. A v tombole se losovalo zapůjčení vozu Subaru s plnou nádrží na celý víkend.

Mezi více než dvěma stovkami účastníků všech kategorií, včetně štafet mixů, potěšil nárůst běžců, kteří přijeli z daleka. „Na takové závody stojí za to se vypravit. Musím říct dalším kamarádům, aby jezdili se mnou,“ povídala Irena Procházková, známá veteránka, která přijela ranním expresem z Prahy.

Výsledky

KTRC pokračuje druhým závodem Trailem Praha na dvou okruzích na Petříně 29. května. Více informací o závodech i žebříčky najdete zde: www.ktrc.cz