Dušan Erbs, mezinárodní canicrosový šampion, ještě loni běžec AC Pardubice, usilujícího o postup do ligy, a duše projektu, ještě pár desítek minut před srazem váhal: „Nevím, kolik lidí přijde. Deset nebo padesát?“ Bylo jich šest desítek a po hodině všichni spokojení. Svoji Běžeckou školu už má také Uhříněves, východní část pražské metropole.

Malebná příroda okolo rybníkových kaskád právě lehce úpí pod těžkou technikou, obstarávající mohutnou revitalizaci, ale za pár týdnů to tady nádherně rozkvete. A všichni, včetně radních z Prahy 22, kteří školu nadšeně podpořili, se těší, že tomu bude stejně i s běžeckou euforií u nich doma.

Přišli ženy, muži i děti. Jako základna slouží rybářský klub u rybníka Vodice, kde se dají uschovat věci a připravit občerstvení po doběhu. Jen o pár metrů dál na hrázi po rozklusání proběhla rozcvička s běžeckou abecedou. Většina účastníků slyšela tento termín poprvé v životě, natož, aby v jeho rytmu hopsala po cestičce! To ale vůbec nevadí, naopak. O to prospěšnější pro ně výuka bude.

„Běhala jsem naposledy ve škole,“ prohlásila dáma třicátnice. „Neběhal jsem celou zimu,“ dodal mohutný muž s pokusem omluvit se: „Nebyl čas.“ Brzy poznal, že taková se tady neuznává. „Vezmete i kluka? Je hyperaktivní, hraje fotbal, ale potřeboval by se naučit techniku,“ ptala se máma s desetiletým synkem.

Pak se všichni rozběhli. Kouči si přebrali tři skupinky, na tři, šest a osm kilometrů a vydali se do zajímavé přírodní lokality stezek mezi poli a remízky směrem k Nupakům a Říčanům. Pořadatelé tady už loni zorganizovali příjemný závod, připravili také seznam a popis běžeckých stezek v okolí Uhříněvse. Ale hlavně: budou pravidelně běhat, učit základy techniky, přivedou zajímavé hosty nebo testy běžeckých bot, a dělit se o své zkušenosti.

Scénář podobný jako u úspěšné Běžecké školy Prahy 4 ve stejné režii agentury SportGroup.cz. „Každé úterý bez ohledu na počasí v 18 hodin sraz u rybářského klubu. „Zatím jsme dohodnuti do konce června, přes prázdniny uvidíme podle zájmu a pak budeme pokračovat do konce roku,“ říká Dušan Erbs.