Spousta začátečníků či běžců s nepříliš oslnivou kondicí se už chystá na nedělní maraton. Jestli to byl dobrý nápad přihlásit se, by bylo na samostatné téma, pojďme se však podívat na to, co obout na zdolání královské distance. Takový Tomáš Zahálka tento problém řešit nemusí, pro ostatní přinášíme pětici dobrých rad.

1. Zvolte lehké tréninkové…

Co napadne spoustu běžců, je zvolit extrémně tenké závodky. „Takový ty, co mají Keňani“ ale nejsou pro většinu startovního pole vhodné. Kdo nebude usilovat zrovna o medaile, měl by sáhnout spíše po modelech, které aspoň trochu tlumí, tzv. lighweight boty, jinými slovy boty pro rychlé tréninky. Jsou pořád dostatečně lehké, jakžtakž tlumí, takže člověk nebude mít už v polovině (nebo ještě dříve) pocit, že mu upadnou nohy.

2. … nebo objemové boty

Kdo si chce závod hlavně užít, ten by měl zvolit boty pro objemový trénink, které tlumí ještě více. Noha bude jako v bavlnce a když člověk nechce honit každou vteřinku, není problém. Nicméně volba bot je ryze individuální, třeba Mizuno Wave Rider jsou typické objemové boty a přesto s nimi loni pár Američanů běželo maraton v New Yorku pod 2:30.

3. Boty na kros také ne

Další skupinkou jsou „krosaři“, tedy běžci, kteří celý rok běhají někde v horách, po lesích a pak se rozhodnou zaběhnout si maraton v Praze. Ti by měli rozhodně investovat a koupit si také jeden pár bot na silnici, třebaže ho v terénu nevyužijí. Běžet silniční maraton v krosových botech je dost hloupost. I když je pražský maraton krásný, ne každému může vyhovovat tvrdý povrch. Je spousta horských maratonů, které jsou pro „přírodní“ typy běžců to pravé.

4. Staré jsou nejlepší

Základní pravidlo však je zvolit boty, na které je člověk zvyklý. Pravda, neměly by být úplně na odpis, ty už obvykle moc netlumí, ale opačný extrém je také špatně. Spousta začátečníků si koupí v maratonském expu nové botky a hned další den v nich stojí na startu. To není ideální, v nových botách by měl člověk nejdříve běžet pár kratších tréninků, aby si nohy a boty na sebe zvykly. Někdo doporučuje před prvním během dva týdny v botech chodit, ale to už je trochu přehnaný požadavek.

Zrovna loni představil Runczech krásnou botu, adidasku v národních barvách. Jen lákala k obutí na maraton. Její představení ale bylo jen pár dní před závodem a tak zkušenější běžci dali přednost osvědčeným botám. Kolik začátečníků je ale zvolilo a jak si běh užili, je ale otázkou.

5. Ne moc těsné

Zejména ti, co se na maraton chystají poprvé, by si měli uvědomit, že během 42 kilometrů se noha trochu (no, spíše trochu více) zvětší a zvolit větší boty, neměly by být úplně přesně. Kdo nechce patřit do početné skupinky těch, kterým po prvním maratonu slezly nehty, měl by na toto pravidlo myslet.

Ať už obujete jakkoliv, hoďte v neděli na startu obavy a pochybnosti za hlavu. Přezout už se stejně nestihnete a až se na trati potkáte s pár „blázny“ běžícími naboso, pochopíte, že o boty až tak moc nejde.

Tak v neděli lehký krok, příjemný zážitek a doběhněte si pro cílovou medaili.