V sobotu se v Oldřichovicích pod Javorovým sešli horští běžci na start 3. ročníku HYUNDAI Perun SkyMarathon. Závod se běžel o tituly mistra a mistryně České republiky ve skymaratonu. Závod dokončilo 381 závodníků.

Start Oldřichovice – Chata Javorový – Guty Rucki – Gutské sedlo – Javorovy vrchol – Řeka – Prislop – Ropice – Údolí Tyry – Ostrý – Kozinec – Tyra – Cíl Chata Javorový.

Po roční odmlce se na start postavil jeden z našich nejlepších běžců Jan Zemaník (Salomon-Run). Ještě v Řece na 13. km s ním držel tempo Tomáš Lichý (Salomon/Svet­Behu.cz), ale později jej Honza utrhl, aby si nikým neohrožován běžel pro vítězství. Jako druhý doběhl k Chatě Javorový Pavel Brýdl (Adidas Boost Team), třetí pak Tomáš Lichý (Salomon/Svet­Behu.cz).

„Dneska to šlo samo, bez krize, jsem hlavně rád za svůj cílový čas, ten překvapil i mě samotného. Samozřejmě byla skvělá konkurence, kterou jsem nechal za sebou. Nakonec nebylo až takove vedro, takže mi podmínky vyhovovaly. Až do Řeky jsme šli s Tomem Lichým, pak jsem mu utekl a šel si svoje až do cíle. Teprve v cíli jsem se dověděl o svém náskoku,“ řekl po závodě vítězný Zemaník.

Výsledky: 1. Zemaník Jan – 3:53:14, 2. Brýdl Pavel – 4:04:29, 3. Lichý Tomáš – 4:16:44, 4. Kříž Zdeněk – 4:18:50.

Nejrychlejší ženou závodu a mistryní ČR se stala Anna Straková – 4:40:32. Druhou dámou v cíli byla Kateřina Matrasová (obě Czech Skyrunning Team) 4:55:43, třetí pak Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) – 5:00:06.

„Běželo se mi dobře, bez krizí, oproti Ještědu jsem nepodcenila energii ani magnezium proti křečím, to bylo asi dost zásadní. Velkou roli z mého pohledu sehrála i volba běžet s holemi, přece jen do těch prudkých stoupání to byla výhoda. Jediné s čím jsem se trápila v podstatě od úplně prvního seběhu byly puchýře na levé patě, s tím jsem se v sebězích hodně vytrápila.

„Jsem maximálně, předpokládála jsem, že Anička s Katkou jsou někde hodně vepředu, až v cíli mě překvapilo, že jsem na Katku zase tak moc neztratila. Mít placku z MČR je krásné.

„S větších akcí se ještě zúčastním Lysohorského čtyřlístku na začátku června a pak se uvidí,“ podělila se o své dojmy třetí v pořadí Denisa Krejčiříková.

Foto – Lukáš Podolák

Výsledky