Využil nepřítomnosti kamaráda a po dlouhé době opět stanul na nejvyšší příčce. Při absenci dosavadního suveréna brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup Jiřího Čípy si v jeho čtvrtém díle v Popůvkách doběhl pro vítězství Jiří Petr. Na necelých osm kilometrů dlouhé trati dosáhl času 27:24 minuty a druhého v cíli Lukáše Sourala za sebou nechal o víc než minutu. Třetí skončil o další téměř minutu Radoslav Šibl.

To co se mezi muži povedlo Petrovi, dokázala v ženské kategorii Tereza Jagošová, která využila absentující Patrície Puklové, a v Popůvkách zaběhla čas rovných 33 minut. Druhá cíl viděla Lucie Kolková a třetí Hana Urbánková Alfery.

Petr se na nejterénnějším díle Triexpert Cupu, jenž je charakteristický úvodním vražedným výběhem po panelové cestě, dočkal výhry po třinácti epizodách oblíbeného běžeckého seriálu. Naposledy se radoval loni v červenci na dráhové pětce. I další složení na stupních vítězů bylo nezvyklé. Na startu totiž chyběl i častý medailista Daniel Orálek.

Na jediné mimobrněnské trase bývá často bahnitý terén. Díky suchu však tentokrát byl povrch po celé své délce ztvrdlý. „Trať byla ideální. Oproti minulému roku na ní nenastala žádná změna, spadlé stromy jsou tam, kde byly,“ upřesnil Jan Kovář, jeden z pořadatelů, který pravidelně udává tempo na čele startovního pole ze sedla kola.

I přes příhodné podmínky však Petr extra rychlého času nedosáhl. V loňských posledních Popůvkách zaběhl středeční vítěz o víc než minutu lépe. Určitě se na výsledném čase projevilo to, že neměl vážnějšího soupeře a nemusel tak jako obvykle nahánět svého parťáka Čípu.

Vítěz se díky absenci loňského vítěze celého seriálu dostal po čtyřech dějstvích i do čela průběžného pořadí. Druhý je nyní Soural a třetí Vlastimil Lysák. Nutno podotknout, že do celkové klasifikace se každému vytrvalcovi počítá třináct nejlepších výsledků z dvaceti možných pokusů.

Do Popůvek zavítal i jeden v poslední době velmi populární běžec. Svou přítelkyni přijel podpořit do vesnice u Brna aktuálně nejlepší český maratonec Jiří Homoláč. „Ještěže se přijel jen dívat a neběžel. Proti němu bych neměl šanci ani na kole,“ žertoval Kovář.

Další díl Triexpert Cupu běžce letos poprvé zavede na Palackého vrch, kde je v plánu terénní sedmička v okolí Medláneckého letiště. Start je ve středu 18. května v tradičních šest hodin večer.

Výsledky