Letos ho může porazit jen opravdový specialista. Jiří Čípa zvítězil i v dalším díle letošního Triexpert Cupu. Tentokrát byl nejrychlejší na 7,1 kilometru dlouhé terénní trati v okolí Palackého vrchu. Opět zaběhl vynikající čas, stlačil ho pod 23 minut, přesně na 22:42 a takhle rychle zde v poháru ještě nikdo neběžel. Druhý tradičně se zhruba půlminutovým odstupem finišoval Jiří Petr a obvyklou třetici na stupních vítězů doplnil třetí Daniel Orálek.

Mezi ženami se rýsuje podobná dominance, tempo tam udávají čerstvé matky. V Králově Poli zvítězila v čase 28:23 minuty Patrícia Puklová, druhá byla Lucie Kolková a třetí také dobře známá Lada Železná. „Závod se odehrál bez větších potíží. Potěšil nás počet startujících, který se opět přehoupl přes tři stovky,“ podotkl ředitel poháru Tomáš Kalina.

Závěrečný téměř kilometrový výběh z Medlánek zpět na Palackého vrch opět prověřil celé startovní pole. Někteří závodníci ho mají dokonce problém vyběhnout a často přecházejí do chůze. To ovšem není případ Stanislava Šujana, který pravidelně běhá ve fotbalovém dresu Juventusu Bruntál.

„Kopce mám docela rád. Spíš na nich získávám. Tentokrát mi to však na Palačáku extra nesedlo o do posledního kopce to neběželo,“ vyprávěl devatenáctiletý student, který obsadil celkové 22. místo a juniorskou kategorii dokonce v čase 27:07 minut ovládl.

Typický černo-bíle pruhovaný dres nenosí jen proto, že má vztah k fotbalovému Bruntálu. „Můj táta sice klubu šéfuje, ale dres oblékám i na památku svého zesnulého bratra Karla,“ vysvětlil Šujan, jehož tričko na zadní straně nese i latinský nápis se vzpomínkou na bratra.

Na Triexpert Cupu nechyběl opět jeho pravidelný účastník Stanislav Juránek. Senátor a náměstek Jihomoravského kraje, pod jehož záštitou se celý pohár odehrává, tentokrát dorazil jen v obleku a ne v běžeckém oblečení. „Brněnský pohár už běhám spoustu let. Středa je však pro mě z hlediska práce asi nejhorší den. Jezdím do Prahy a starty závodů tak většinou nestíhám,“ ozřejmil šedesátiletý příznivec běhu, který všechny vítal v cíli.

Známý politik dává před kratšími tratěmi přednost dlouhým distancím. „Z Triexpert Cupu mi asi nejvíc mi běžecky vyhovuje Líšeň. Trať je rovinatá a nejdelší. Ale mám to rád i v Popůvkách, kde je krásný přírodní okruh,“ popsal Juránek, který před dvěma lety zaznamenal jeden zajímavý počin a podle svých slov i největší běžecký úspěch v životě. „Dokončil jsem Moravský ultramaraton v limitu,“ zmínil vražedný závod, kde vytrvalci absolvují během sedmi dní sedm maratonů.

Další díl oblíbeného seriálu je v plánu ve středu 25. května na cyklostezce z Obřan do Bílovic nad Svitavou. Startuje se z točny tramvaje v Obřanech a běží se po asfaltu tam a zpět. Startovní výstřel zazní v šest hodin večer.

Výsledky