Tenhle titulek povytáhne nejedno obočí a další desítky hlav budou souhlasně přikyvovat (mezi nimi budou i tací, kterým to nedávno v závodě natřela nějaká holka). Možná je to ale něco, co někde v hloubi všichni dávno víme: ženy jsou prostě lepší běžci než muži, píší na webu TrailRun Magazine.

Neznamená to, že by konkrétní žena byla rychlejší/lepší než konkrétní muž (byť to tak v některých případech pochopitelně může být), nebo že by byly ženy držitelkami nejrychlejších časů. Tvrdit něco takové by byl stejný nesmysl, jako prohlašovat, že všechny vůdkyně jsou lepší, než jejich mužské protějšky – zdravíme královnu „Krvavou“ Mary. Jdeme moc daleko do historie? Tak jo, hezké odpoledne, paní Thatcherová. I když tu jen těžko můžeme srovnávat třeba s Mugabem.

Tím jsme ovšem odbočili od faktu, že pokud se vezmou ženy jako celek, statisticky vychází, že mají mnohem lepší a úspěšnější přístup k běhání než muži. Dánský statistik a bývalý závodní běžec Jens Jakob Andersen provedl nejrozsáhlejší výzkum dostupných maratonských výsledků. Jeho studie zahrnuje více než 1,8 milionu maratonských výsledků ze všech koutů světa a čerpal přitom data ze 131 závodů uskutečněných během pěti let.

Závěr mluví jasně: ženy při maratonu lépe udržují konstantní tempo, což je jednoznačně nejlepší strategie, jak dosáhnout optimálního výkonu. Ve výzkumu, který financoval RunRepeat, dospěl Andersen k závěru, že ženy zpomalují ve druhé polovině maratonu o 18,61 % méně, než muži. Jens Jakob Andersen k tomu dodává: „Když jsem běžel svůj první maraton, všiml jsem si, že většina běžců v druhé polovině zpomalila. Prostě vyhořeli. Upřímně mě docela žralo, že lidé stráví měsíce a někde i roky přípravou na maraton a nedají si tu práci, aby si během deset minut vypočítali tempo, kterým ho mají rozběhnout.“

Jakožto statistik se Jens ponořil do čísel a přišel s tím, že více než 90 % běžců v druhé polovině maratonu zpomalí. V průměru o 12 %. Je evidentní, že muži jsou v průměru rychlejší než ženy. Statisticky to vychází zhruba o 7 %. Pokud ale dojde na udržení konstantního tempa, ženy muže převálcují. Čím to jen může být?

Jens tvrdí, že muži mají sklon si příliš věřit a proto vybíhají zbytečně rychle. Ostatně je prokázané, že muži vyhledávají dobrodružství více než ženy. A zjevně se to vztahuje i na běhání.

Většinou je dobrý nápad podívat se na elitní běžce a inspirovat se jejich strategiemi. Přestože se studie nesoustředila na vrcholové běžce, obsahuje závěry o tempových strategiích elity. Špičkoví atleti, obzvláště ti z východní Afriky, obvykle běží obě poloviny maratonu naprosto stejným tempem a jejich časy se nikdy neliší o víc než 0,1 %.

Požádali jsme Andersena, aby nám poradil, jak může obyčejný běžec využít při tréninku a v závodě výsledky jeho studie. „Důležité je, abyste trénovali tempo, v němž máte v plánu běžet,“ vysvětlil nám. „Takže pokud chcete běžet maraton v tempu 5 min/km, pak byste měli většinu tréninku přesně v tomhle tempu odběhat. Vaše tělo se tak naučí, jak tímhle tempem běžet – a to i na delší vzdálenosti.“

Tady je ještě pár jeho tipů na závodní strategii: „V den závodu je důležité, abyste vyběhli volně. Nenechte se strhnout fandícím davem. Vím, že chcete vypadat dobře, ale myslete na to, že máte před sebou dvaačtyřicet kilometrů.“ Celou studii si můžete pročíst tady.

Důkaz místo slibů (pár úžasných běžkyň v náhodném pořadí):

1. Lizzy Hawker (UK) – do května 2013 držitelka světového rekordu v běhu na 24 hodin, světová šampionka v běhu na 100 km z roku 2006. Lizzy je pětinásobnou vítězkou UTMB a v roce 2013 ustanovila rekord v běhu ze základního tábora Mount Everestu do Káthmándú v Nepálu. V tom samém roce ji za to National Geographic jmenoval Dobrodruhem roku.

2. Anna Frost (NZ) – od debutu v roce 2004 na Světovém šampionátu v horském běhu v Itálii, běhala Anna Frost trailové závody po celém světě. Jako profesionální běžkyně za tým Salomon Anna soutěží a běhá především v horách a jejich životní styl a odhodlání jí vynesly vítězství v celé řadě horských závodů od Everest Marathonu a Sky Race Marathonu po Trans Rockies, Transvulcanii, Speedgoat, Azores a Buffalo Sky Run. Spoustu závodů má ještě v plánu a její nedávné jmenování ambasadorskou Sisu Girls naznačuje, že bude ještě spoustu let inspirací trailovým běžkyním.

3. Paula Radcliffe (UK) – Paula je známá jako jedna z nejlepších atletek moderní doby. Svou běžeckou kariéru začala jako přespolní běžkyně, šestkrát vyhrála světový šampionát a je dvojnásobnou držitelkou stávající světového rekordu na 10 km (30:21) a na maratonu (2:15:25). V letech 2002, 2003 a 2005 zvítězila na londýnském maratonu. V roce 2004 zvítězila dechberoucím stylem na maratonu v New Yorku a v roce 2005 získala na stejné trati zlatou medaili na světovém šampionátu v Helsinkách. Kromě toho, že je neuvěřitelně rychlá, dokázala vítězstvím v newyorském maratonu krátce po porodu prvního dítěte, že mateřství se s běháním rozhodně nevylučuje.