Týden po Hradubickém běhu se obec Čeperka na Pardubicku stala podruhé centrem běžeckého dění. Místní zde pořádali druhý ročník Čeperského běhu. V porovnání s prvním vzrostl počet i kvalita startovního pole.

Jako dobrý tah se ukázalo přesunutí závodu do sobotního odpoledne. Řada běžců nejen z okolních obcí, ale i z Hradce Králové a Pardubic, dorazila na kole, Čeperka je totiž na půli cesty mezi východočeskými megaměsty. To byl i případ hlavního favorita závodu Miloše Kratochvíla, kterého doprovázela jeho přítelkyně a triatlonistka Markéta Hronová, kteří dali letos přednost Čeperce před během v Poděbradech, kde byli vloni. Stejně z Hradce dorazili i manželé Vejběrovi včetně jejich syna Marka. Kdo nechtěl v tropickém vedru běžet šestku mohl si dát lidový běh na třikilometry s tím, že bude zařazen do losování bohaté a na ceny kvalitní běžecké tomboly.

Stejně jako minulý rok měli pořadatelé připraven šestikilometrový závod. Běželo se tedy dvakrát tam a zpět. První a závěrečná čtvrtina „okruhu“ vedla po široké asfaltové cestě v nové výstavě a prostřední půlka po lesní cestě, vše v absolutní rovině.

V soutěži žen se úspěšně chopila příležitosti vloni druhá Eva Vejběrová. Po prvním kole se s ní držela v kontaktu pouze Markéta Hronová, ale v druhém si šla Eva pro jasné prvenství a dokázala svůj loňský čas zlepšit téměř o půl minuty – 26:36 minuty. Traťák drží nadále letos nestartujícící Anna Krátká časem 25:23. Druhá Hronová dala 27:54 a třetí doběhla místní Jana Matesová za 31:10. Eva byla zároveň i nejlepší čtyřicátnící závodu.

Podobný průběh měl i závod mužů. Od startu vedl čtyřicátník Kratochvíl z Hvězdy Pardubice. Sice na první obrátce v lese mu podjely nohy, ale ani to mu nezabránilo v přesvědčivém vítězství a v novém traťovém rekordu 19:23, vloni vyhrál rovněž letos nestartující Martim Singr za 23:02.

První půlku dal Kráťa za 9:31 a druhý v tu dobu na něj ztrácel třináct sekund. Tím byl závodník ze Semil a nejlepší do 39 let Jiří Čivrný za 20:18. startující za SK Nové Město nad Metují.

Třetí byl další vynikající veteránský běžec, před pár lety i český krosový milařský šampion a třeba dále trojnásobný vítěz a nepřekonaný rekordman Vodáckého běhu z Pardubic do Hradce, Michal Vokolek z AC Pardubice za 20:37. Celkově čtvrtý byl mladík Jaromír Hradecký ze Skutče za 21:04. Loňský traťák překonal i pátý Tomáš Mocek z AC Pardubice – 21:54, oba tedy nedosáhli na finance za celkové umístění, ale uspěli v tombole.

Padesátníky vyhrál Jan Vejběra – 23:34, stejně jako jeho paní běhá za CykloPokr HK. V šedesátnících obhájil prvenství Zdeněk Petržílek z KRB Chrudim za 33:00 a sedmdesátníky vyhrál Milan Vorel ze Slatiňan za 41:51, který zaběhl díky souboji na trati s hradeckou Hankou Nádherovou o minutu lepší čas než před rokem.

Z místních běžel nelépe Petr Mates za 25:07, oba manželé startovali i vloni a letos dosáhli lepších časů. Překvapením pro pořadatele byl start týmu SDH Dědek, obec u Lázní Bohdaneč, za nějž běhají otec se synem stejného jména. Starší Jan Czagan byl třetí ve čtyřicítkách za 24:07 a synátor doběhl hned za ním za 24:55. Doplnil je druhý padesátník závodu Antonín Zeman – 25:23.