1. Opravdové dobrodružství začíná tam, kde končí asfalt. V lesích, horách, v místech, kde pod nánosy moderních techniky a uspěchané doby objevíte toho prvobyťáka s pradávnými instinkty, který se v každém z nás skrývá.

2. Ty nejkrásnější závodní trasy vedou přírodou – přes hory, přes doly, tam, kde běhají zlaté parohy. (pro většinu to bude mít trochu jinou konotaci… :-))

3. Na trailových cestičkách vám bude vždy příjemněji než na asfaltu – paří venku sluníčko tak, že veverky padají ze stromů? Ve stínu na cestičce mezi nimi vám bude rozhodně příjemněji než na rozpařeném, podrážky kecek požírajícím asfaltu.

4. Homo urbanus, čili člověk městský si smradu aut, hluku dopravy a davů valících se po chodnících užije během dne až až, trail je ideální způsob, jak aspoň na chvílí od toho všeho vypadnout.

5. Když se vám hlavou po pětiproudé dálnici neustále valí starosti a povinnosti, na kusu asfaltu ji asi jen těžko vypnete. Trail je ale jiná, tam jste jen vy a běh, soustředíte se na každý další krok, jen ten je důležitý a jen ten rozhoduje o tom, jestli běžíte dál, nebo ležíte a máte kolena jak v páté obecné. Na cestě mimo cesty vypnete hlavu, starosti necháte doma a vrátíte se zrelaxovaní a připravení se s nimi snáz vypořádat.

6. Trail to nejsou žádné semafory, žádná auta, žádné přechody nebo jiné překážky v cestě, zastavit vás může jen vaše hlava (a nedostatečná fyzička).

7. Výhledy a scenérie při běhání v přírodě, její vůně a zvuky, to je něco, co vám silnice nikdy nemůže dát. Navíc se dostanete do míst, o jejichž existenci jste neměli ani ponětí.

8. Kouzlo každého ročního období a jejich střídání, které už většinou nemáme čas sledovat a mnohdy ani nestihneme zaznamenat (znáte to, jak Advent?, vždyť teď jsme slavili Velikonoce!) opravdu prožijete jen v přírodě.

9. Když si budete potřebovat oddechnout, je mnohem pohodlnější se usadit do trávy u potoka nebo se opřít o kmen stromu, než o lampu počuranou od kamarádů psů a opilců. Navíc na trailech není zdaleka tolik lidí, takže se můžete v klidu orazit, aniž byste se cítili trapně, že v očích kolemjdoucích působíte jako ufuněný začátečník.

10. Výkony na trailech snadno komukoliv vyrazíte dech, (půl)maratony ve městech běhají už i důchodci o holích, řekněte ale někomu, že běháte traily v horách a za hodinu vyběhnete Sněžku… Tím posadíte na zadek každýho, to mi věřte.