Doslova za pět minut dvanáct, start měl být v pravé poledne, dorazila pozdější vítězka ABB Trutnovského půlmaratonu Jana Baštářová do místa jeho konání. Jela totiž přes půl republiky, ale asi nepočítala s pověstnou opravou hlavní silnice mezi Hradcem Králové a Jaroměří, kde stejně jako vloni je o víkendu minimální pracovní činnost, ale lze zde čekat na průjezd v Holohlavech i půl hodiny.

Závod se stejně jako předchozí dva ročníky uskutečnil v krásném lesním prostředí nad Trutnovem zvaném Paradráha a pořadatelsky byl zvládnut na jedničku. „Skvěle zvládnutá organizace, bezva atmosféra, program i pro děti. Krasný den, děkujeme a za rok naviděnou“, je jeden z mnoha kladných ohlasů na stránce závodu.

Jako v minulých letech byl pro hlavní závod připraven více jako pětikilometrový členitý okruh. Závodilo se tedy nejen na půlmaratonské trati, ale šlo běžet i čtvrtmaraton či pětku. Soutěže dětí se uskutečnily v centru závodu a stejně jako vloni vzrostl celkový počet aktivních účastníků, který se letos blížil k číslu čtyři sta.

Vítězka jela přes půl republiky

Pořadatelé kvůli běžecké hvězdě pořádající firmy ABB, která startovala za středočeskou obec Bedrč, ale na svém profilu má uvedeno, že žije v Brně, kde má ABB pobočku, o několik minut odložili start a Jana se jim odvděčila nečekaně suverénním výkonem a bezpečným prvenstvím. „Asi mě ten nervák před závodem řádně nabudil,“ řekla v cíli. Vloni za tropického vedra byla Jana celkově druhá, ale letos její zlepšení za ideálních běžeckých podmínek je úžasné – téměř třináct minut a nový traťák – 1:33:25 hodiny. Tento čas znamenal dvanácté místo celkově.

Stejně jako před rokem závod žen ovládly veteránky z vypsané kategorie 35 – 49 let. Jana běžela od startu sólo a v každém ze čtyř okruhu nadělila minutku loňské vítězce Anně Krátké z Hvězdy Pardubice. Ta se také zlepšila, ale „jenom“ o pět minut – 1:37:42.

Krátká zase dávala půlminutku na kolo další spolufavoritce Romaně Brumlichové z Hronova. Letos dokázala Romana vyhrát kategorii třeba v půlmaratonu v Kuksu nebo v Hronově a opakovaně Krátkou v přímém souboji na kratších tratích porazila. „Po Hronově na mě něco vlezlo. Nejsem zcela fit, ale stejně bych šla dnes trénovat, tak to zkusím,“ uvedla Romča před startem. Po závodě (1:39:47) dodala: „V půlce závodu jsem dostala celkem přesné zprávy o tom jaké jsou mezi námi rozdíly. Věděla jsem, že mám před čtvrtou celkem náskok a byla jsem ráda, že mohu s přehledem kontrolovat situaci. Soupeřky přede mnou byly dnes fakt lepší.“ Celkově čtvrtá za 1:43:26 byla nejlepší mladá Martina Jerová z Horní Branné.

Dvojnásobný vítěz Brýdl nenastoupil, vyhrál v rekordu Kohut

První dva ročníky AAB Trutnovského půlmaratonu vyhrál domácí Pavel Brýdl. Letos se pohyboval v místě konání závodu, ale neběžel. „Cítím záda a příští týdem mě čeká maraton, a proto neběžím,“ vysvětlil.

Velmi zdatného soupeři by však letos měl v Janu Kohutovi z Blanska. Ten vyhrál ve stylu start cíl, navíc v novém traťáku – 1:15:52. Zaběhl i nejrychlejší čas na kolo – 18:09 minuty.

O druhé místo se bojovala až do konce

Druhé místo mělo lehce připadnout zkušenému Radoslavu Grohovi z Vrchlabí. Tak to vypadalo i po prvním okruhu. V druhém ho však docvakl lyžař z Jilemnice Jan Čech a borci spolu běželi až do posledního stoupání necelý kilometr před cílem. Čech sice udržel v nejnáročnější pasáži kontakt, ale v následujících, už mírnějších, sto metrech mu Radek cukl a bylo hotovo – 1:16:41. Třetí Čech zapsal 1:17:03.

Čtvrtý byl za 1:21:15 domácí Jan Hruška. Pátý nejlepší běžec nad 50 let Miroslav Holub z Police nad Metují za 1:25:32 a šestý nej čtyřicátník Jan Polej z Hronova – 1:26:13. Kategorii žen nad 50 let vyhrála Zdeňka Říhová z Náchoda za 2:06.01.

Pořadatelé vyhlašovali i nejlepší běžce ABB. Těmi byli vítězná Jana Baštářová a Radek Čipera, třetí padesátník –1:33:25 , který dokázal porazit mladou firemní konkurenci a doběhl hned za Janou. Mezi zajímavé osobnosti závodu, který odstartoval starosta města a poslanec Ivan Adamec, patřilo jméno Pavel Vabroušek. Ten byl v cíli prezentován jako bratr známého ironmana Petra Vabrouška a dal čas 1:46:27.

Desítku, tedy spíše 10,6 kilometru, vyhrál Matěj Šturm ze Dvora Králové nad Labem za 39:57 před Štěpánem Štolfou z Police nad Metují – 41:07. Ženy Lucie Luštincová za 46:48 před loňskou vítězkou Evou Stoklasovou – 48:20, zlepšení téměř tři minuty.

Na pětce byl nejlepší Robert Hurdálek z Loko Trutnov za 19:00 před Jaroslavem Korbelářem za 20:03. V ženách stejně jako vloni triumfovala Jana Leblochová za 21:53, minutové zlepšeníčko.

Zajímavě byly pojaty dětské soutěže. V cíli obdržel každý účastník poukaz na nanuk a hodnotné věcné ceny se pak losovaly, takže šanci na výhru měli všichni startující. I pro dospěláky byla připravena tombola, a to s jednou cenou, která však stála za to. Bylo to horské kolo v prodejní ceně 13 tisíc. Chvíli to trvalo, než byl vylosovaný účastník závodu zároveň přítomen. Cena mohla jet i do Polska, ale nakonec zůstala díky Radku Teichmanovi v Trutnově.

O úspěšný závod byl už zájem odjinud

ABB Trutnovský půlmaraton měla v merku i konkurence, která chtěla tento závod přenést do centra města. Nakonec k dohodě nedošlo. „My si nechceme hrát na světový půlmaraton. My chceme dál dělat běh v přírodě a nejde nám o to vykazovat tisíce startujících. To by nám neumožnila ani kapacita tohoto areálu. která je tak maximálně tisíc lidí. Chceme si jít prostě dál naší cestou,“ uvedl ředitel závodu Stanislav Opočenský. Konkurence se totiž nabořila do jeho původního termínu, a proto nakonec rozumně závod o tři týdny přeložil, což se ukázalo jako správný tah. Navíc tehdy v květnu bylo nesnesitelné vedro, kdežto nyní proběhl závod za ideálního běžeckého počasí.