Více než 50 000 lidí včera po celé republice vyběhlo na trasu běhu olympijského dne. V jedenapadesáti městech se běželo se startovními čísly, nespočet dalších běžců se vydali na svojí tréninkovou trasu a připojili se „na dálku“ přes aplikaci pro smartphony.

Závod, který dostal spojením s T-Mobile nový impuls a poslední roky jen vzkvétá, letos probíhal doslova po celé republice. Celá akce byla v tomto roce o to populárnější, že je olympijský rok a jednou z tváří byla Eva Vrabcová Nývltová, která se již za pár týdnů postaví na start maratonu pod pěti kruhy.

Zlatý, stříbrný nebo bronzový?

Jednotlivé závody v městech byly rozděleny na zlaté, stříbrné a bronzové. Rozdíl byl ve startovném a také ve startovním poli. Největší závody zlaté kategorie se konaly v Českých Budějovicích, v Ostravě, v Plzni a v pražské Stromovce, kde bylo na startu také nejvíce známých tváří, mimo jiné Robert Štefko nebo Zuzana Hejnová.

Další významný vytrvalec, Emil Zátopek, se spolu se svým mottem „Nemůžeš? Přidej!“ stal inspirací olympijské kolekce našeho týmu a dostal se také na trička závodu. S každou přihláškou bylo možné přispět Olympijské nadaci. Tato organizace pomáhá sportovat dětem ze sociálně znevýhodněných rodin. Dohromady se vybralo přes 220 tisíc.

Nedostatek čísel byl problém

Bohužel, organizace se neobešla bez problémů a v některých městech byl zájem až příliš velký. I přes proklamovanou možnost přihlášek na místě před startem byla startovní čísla rozdána a další zájemci měli smůlu. Mohli si zaběhnout trasu bez čísla, ale to je přeci jen trochu divné, když už se člověk těší na závod.

Jinde však bylo čísel dost a tak se dostalo nejen na ty předem přihlášené přes web. je tedy otázkou, proč neexistovala hromadná databáze startovních čísel pro přihlašování na místě, ze které by si brala ta města, kde by se zrovna zájemci přihlašovali. Detail, který by umožnil odstartovat do závodu opravdu všem.

I přesto se však na startu, nebo spíše na startech, sešli stovky lidí a přesně v šest hodin večer pak byl prostřednictví Českého rozhlasu Radiožurnálu závod ve všech 51 městech odstartován. Pokud započítáme i běžce, kteří se připojili prostřednictvím mobilní aplikace, na trať se vydal rekordní počet přes 52 000 běžců a běžkyň. To je více než dvojnásobek oproti předchozímu roku. Příjemné podvečerní počasí jen přispělo k tomu, že si běh užili snad všichni.