Ke kuriózní situaci došlo při červnové Malé ceně Monako. Desetikilometrový lesní kros měl hlavní favorita v olympionikovi Lukáši Gdulovi z Hvězdy Pardubice, v Riu půjde chůzi na padesát kilometrů.

Lukáš jasně unikl všem soupeřům a běžel jsi pro bezkonkurenční prvenství. Ale. V lese to tentokrát vypadlo, vzhledem k místy vysoké trávě, jako ve vietnamské džungli. V poslední třetině chybně odbočil na jedné z křižovatek. Dokonce se v lese potkal s posledním běžcem trojky, která běží dříve na jiném okruhu, a až tehdy zjistil svůj omyl. Proto se otočil a vrátil se na trať.

Mezitím ho podběhla necelá desítka závodníků. „Nevěděl jsem co se děje. Věděl jsem, že nám všem Lukáš utekl a najednou mě znova předbíhal,“ řekl po závodě překvapený pátý muž běhu Jirka Ducha z Hvězdy. Podobně byl cíli šokován i vítěz.

„První být nemůžu, Gdula mi utekl o parník,“ tvrdil překvapený vítěz. Pravdou je, že Lukáš obvykle běhá trojku a na trať desítky se vydává minimálně a sám musím konstatovat pověstné, že i já jsem měl tentokrát orientační problémy způsobené bujarou vegetací.

Do cíle si pro jasné a zcela nečekané prvenství doběhl legendární Michal Vokolek z AC Pardubice. Bývalý český šampion v krosu nyní závodící v kategorii čtyřicátníků dal čas 36:41 minuty. Druhý proběhl cílem orienťák Tomáš Udržal z Lokomotivy za 37:4 třetí Václav Rohlík z AC za 38:41.

Až čtvrtý byl Gdula za 39:28 a pátý Doucha, nejlepší 45 – 54 let, dal 40:32.

Soutěž žen patřila triatlonistce Markétě Hronové – celkově padesátá za 47:45. Markéta nedávno úspěšně zvládla polovičního železňáka v kvalitním čase těsně nad pět hodin, který v její kategorii znamenal bednu.

Po závodě proběhla ve zdejší restauraci party, kterou pořádal nejstarší český maratonec Jirka Soukup, na fotce je za Vokolkem, z Hradce Králové. Po běhu na „trojce“, má to 3,6 km, oslavoval své 89 narozeniny.

Foto 228× – KRB