Na start Tišnovské etapy se postavilo celkem 106 běžců, do cíle jich doběhlo o jednoho méně. K překonání stovky startujících přispěli účastníci závodu MiniMUM, pro které to byla druhá etapa. Zázemí pro startující tradičně poskytla tišnovská radnice a doprovod běžců za hranice města zajistila Městská policie. Teplota v místě startu činila příjemných 21°C, doprovázel ji však čerstvý severozápadní vítr, který teplotu pocitově snižoval, nicméně běžcům spíše pomáhal – na otevřených úsecích vál převážně do zad.

Tišnovská etapa nepatří k těm lehčím, rozhodně je velmi atraktivní. Stoupání do Maršova obohatilo několik novinek, jednak upravená lesní cesta, čerstvě vysypaná hrubým makadamem, vedoucí k vytvořenému čarokrásnému lesnímu jezírku. Běžci si mohli zvolit buď nadávky na neběžecký povrch, nebo naopak obdiv k nově vytvořenému vodnímu dílu. Po vystoupání do Maršova při běhu do Lažánek mohli všichni obdivovat výhledy na tišnovská panoramata s Květnicí a s rozhlednou na Klucanině. Kolik z nich se podrobněji zabývalo těmito výhledy je otázkou, protože představa pokračování běhu přes tyto, z místa z pohledu značně vzdálené dominanty, mohla být až depresivní.

Na startu se objevilo několik příchozích běžců neběžících ani MUM, ani MiniMUM. Jedním z nich byl Jaroslav Bárta, který při loňském ročníku při Blanenské a Cimrmanově etapě obsadil shodně skvělé 4. místo. Jaroslav chtěl zřejmě napodobit vítězný výkon Jiřího Petra při předcházející Blanenské etapě a vystartoval pěkně zostra. Na první občerstvovací stanici (7 km) přiběhl společně s Danem Orálkem a Josefem Cackem, na druhé (13 km) již byl s Danem osamocen, v polovině závodu na třetí občerstvovací stanici byl s minutovou ztrátou ještě druhý, ale pak se začal pořadím rychle propadat a do cíle doběhl s velkou ztrátou.

Josef Cacek běžel velmi takticky, od druhé občerstvovací stanice celý závod držel za Danem dvouminutový odstup a někde kolem poslední občerstvovaly (37 km) se pokusil Dana stáhnout. To Dana vyprovokovalo ke zvýšení tempa a vítězství v etapě si nenechal vzít (3:16 hod). Protože ztráta Josefa byla opět dvouminutová je zřejmé, že v posledním asfaltovém úseku po cyklostezce z Šerkovic také přitlačil na pilu. Třetí v etapě Jaroslav Urban, běžící MiniMUM, přiběhl do cíle o dalších 7 minut zpět.

Prvním zahraničním byl v etapě celkově 25. Alexandr Alexejev (Rusko, MiniMUM, 3:56 hod).

Mezi ženami zvítězila Ivana Hrdličková, v etapě celkem 29., (MiniMUM, 4:06 hod), pět minut před druhou Zdeňkou Komárkovou, třetí byla o další 3 minuty zpět Zuzana Měřínská (MiniMUM). Nejrychlejší zahraniční běžkyní, celkově 75. v etapě, byla opět Irina Koval (Rusko, 4:59).

V celkovém pořadí MUM má vedoucí Dan (13:09 hod) náskok 28 minut před Josefem a 1:27 hod před Pavlem Czernym, který o 5 minut navýšil náskok před čtvrtým Ondrou Strnadem. Nejrychlejší zahraniční běžec Jan Mielenhausen se posunul již na 15. místo (16:47 hod).

První žena MUM Zdeňka Komárková (16:53 hod) navýšila náskok před druhou Lenkou Horákovou na 42 minut a před třetí Petrou Krejsovou na 1:40 hod. Irina Koval je celkově 34. (19:58 hod).

V závodě MiniMUM se po druhé etapě rýsuje pořadí následně – na první místo se posunul Jaroslav Urban (7:01 hod) a na druhé naopak spadl Robert Bém (7:06 hod), s minutovou ztrátou je třetí Jiří Partl. Mezi ženami v hodnocení MiniMUM zůstává první Ivana Hrdličková (8:23 hod), 9 minut před Zuzanou Měřínskou a 51 minut před Renátou Jalůvkovou.

Tišnovskou etapu lze hodnotit jako rychlou, celkem 26 běžců se časem dostalo pod 4 hodiny. Celkem 54 běžců a běžkyň v závodu MUM absolvovalo plnou porci čtyř etap 172 km, celkem 35 běžců a běžkyň pokračuje po druhé etapě v závodu MiniMUM. Celkem 167 účastníků se v prvních čtyřech etapách postavilo na start.

Sigrid Eichner úspěšně absolvovala svůj 1.998 maraton a už jen poslední dvě etapy jí chybí do kulaté dvoutisícovky. Zajímavé je, že svůj čtvrtý maraton při letošní MUM zaběhla zatím nejrychleji.

Následující již pátá Olešnická etapa startuje ve čtvrtek 7.7.2016 tradičně ve dvou vlnách ve 14:00 a 15:00 hod od Kulturního domu. Podrobné výsledky naleznete na www.ultracau.ron.cz , další informace na www.mum.ultracau.cz .