Na start v pořadí páté Olešnické etapy se postavilo 63 běžců, které čekal mix terénních i silničních úseků, rovinatých i kopcovitých s povrchem hladkým i zvlášť kamenitým. Až do druhé občerstvovací stanice na 12. km trasa etapy vedla terénem a běžci si užili jak strmý luční výběh, tak i dlouhý seběh do Víru. Další mírně klesající úsek ke třetí občerstvovací stanice ve Švařci vedl podél řeky Svratky a kopíroval trasu Malého svrateckého maratonu. Kdo se na trojce občerstvil, udělal dobře, neboť následovalo ca 3 km dlouhé stoupání směrem k Prosetínu, které je pro tuto etapu pověstné. Zbytek etapy představoval opět kombinaci silničních a terénních úseků s dlouhým seběhem od Sýkoře nad Synalovem do cílové Lomnice.

Na startu bylo běžecky velmi příjemných 19°C a etapu odstartoval ve dvou vlnách výstřelem ředitel závodu Adam Supík.

Po úvodním zahřívacím rozběhu druhé skupiny běžců si Dan Orálek držel svoje tempo a v cíli druhý Josef Cacek toto tempo akceptoval do druhé občerstvovací stanice. Stejně tak až do druhé občerstvovačky se na třetím místě držel dosud celkově také třetí Pavel Czerny, který však postupně začal ztrácet a dramaticky se propadal pořadím běžců až na konec druhé desítky. Vítězný Dan dosáhl času 3:15 hod a v cíli si vytvořil 11-ti minutový náskok před Josefem. Vzniklou situaci ofenzívně využil v cíli třetí Ondřej Strnad, který si zaběhl svoji nejrychlejší etapu na MUM časem 3:27 hod a doběhl pouhou 1 minutu za Josefem. Zítra při Bystřické etapě uvidíme, jak Ondra zregeneruje po velmi rychlé etapě a jak se Pavel vypořádá s dnešní velkou krizí, oběma přejeme spoustu sil do posledních 84 km. Jan Mielenhausen z Německa jako první zahraniční běžec byl v cíli 22. za 4:10 hod.

Mezi ženami suverénně zvítězila v etapě celkově 20. Lenka Horáková svým nejlepším letošním časem 4:06 hod, přičemž se zdárně vypořádala s nepříjemným pádem při seběhu po kamenité cestě ze Synalova do Lomnice. Střemhlavý let po zaškobrtnutí vyřešila efektním parakotoulem, bohužel na kamenitém podloží. O 32 minut později do cíle přiběhla Petra Krejsová a o dalších 8 minut později Zdeňka Komárková. Nejrychlejší zahraniční žena Irina Koval z Ruska byla v etapě celkově 47. a dosáhla času 5:19 hod.

Sigrid Eichner absolvovala celou etapu osamoceně a úspěšně završila svůj 1.999. maraton / ultramaraton. Zítra při Bystřické etapě ji čeká velké světové jubileum. Nutno dodat, že trocha té slávy padne i na Moravský ultramaraton. Sigrid děkujeme!

Jak vyplývá z titulku i textu, celkové pořadí MUM v kategorii mužů se významně změnilo. Suverénní Dan (16:24 hod) má náskok 39 minut před Josefem a na třetí místo se posunul skvěle běžící Ondra Strnad (18:08 hod). Celkovým pořadím bude jistě chtít ještě zamíchat čtvrtý Libor Konečný (18:34 hod) a poslední slovo jistě neřekl ani Pavel Czerny (18:43 hod). Nejrychlejší zahraniční běžec Jan Mielenhausen z Německa je 16. (20:58 hod).

Mezi ženami zůstává první, celkově 19. Zdeňka Komárková (21:39 hod), za kterou je o pouhé dvě minuty druhá Lenka Horáková, třetí Petra Krejsová ztrácí na Lenku 1:31 hod. Na celkově čtvrtou Irinu Koval (25:17 hod) začíná dotírat pátá Andrea Plachá (25:32 hod).

Hranici 4 hodin v etapě zdolalo celkem 13 běžců, startovní pole celého MUM se rozrostlo na 173 účastníků, v závodu MUM zůstává s plným počtem 215 uběhnutých kilometrů celkem 52 běžců a běžkyň.

Celkově šestá a zcela výjimečná etapa letošního Moravského ultramaratonu startuje v Bystřici nad Pernštejněm opět ve dvou vlnách ve 14:00 a 15:00 hod. Sigrid Eichner vyběhne na svůj 2.000. maraton ve 14:00 hod od Městského muzea na Masarykově náměstí a v cíli u ZŠ v Lomnici ji můžeme očekávat mezi 20:00 a 21:00 hod. Přijďte ji povzbudit, pozdravit, případně si s ní jednu etapu zaběhnout!

Podrobné výsledky naleznete na www.ultracau.ron.cz , další informace na www.mum.ultracau.cz .