Martin Andrš z Horních Počernic vyhrál šestý závod Rock Machine Hradeckého poháru a v sedmém se utkal s dalším neporaženým pohárovým borcem domácím Petrem Martinovským. Andrš vyhrál.

Petr zaběhl závod na úrovni svého osobáku a tedy na hranici traťového rekordu – 37:38. „Běžel jsem takovou svoji klasiku, pod 38 minut, ale cítil jsem, že to dneska není ideální. Slunce sice už tak nepálilo, ale bylo hrozně dusno,“ řekl po závodě Martinosvký, který na nedávné Krakonošově stovce doběhl na čtvrtém místě. Adrš se jako první na lesní mírně členité dvouokruhové trati v sólo běhu dostal pod 37 minut – 36:55.

Průběžně vede pořadí do 40 let Filip Lán. Tentokrát čtvrtý a poslední, kdo pokořil hranici 40 minut. O vítězství ho může vzhledem k počtu odběhaných závodů, počítá se jich sedm, připravit pouze Martinovský, který má nyní čtyři starty.

I když souboj mezi nejlepšími veterány zrovna neprobíhal na férovku, potvrdil celkové pohárové prvenství vítězstvím, po poctivém výkonu, náchodský Jiří Doucha. Za ním to bude ještě boj a ve hře o další bedničkářská umístění je několik jmen.

V soutěži žen letos poprvé nenastoupila letošní šestinásobná vítězka Deniska Kozáková, a proto si triumf odvezla věčně druhá Míša Lánová, za níž doběhl její tradiční stín – Evička Vejběrová, už nyní jistá vítězka veteránek nad 40 let.

A ti mlsní psi, to je můj název pro závodníky, kteří nemají číslo a pletou se do závodu. V minulých letech jsem to na Hradeckém poháru zažil v cyklistické části, v běžecké v takovém rozsahu poprvé. Poznají se snadno, před startem tak divně okolo popocházejí, nemají číslo, jako by značkovali. Pak se těsně před startem postaví ke trati, nejlépe tak na stý metr závodu a přidají se. Když se pletou na ocasu, není to sice příjemné. Ale když jako nyní začal v závěru jeden pomáhat běžci bojujícímu o veteránskou bednu, je to pak zcela mimo. I pořadatelé si toho všimli, takže jsem zvědav jak to bude příště.

Osmý závod Hradeckého běžeckého poháru se uskuteční v úterý 2. 8. s tradičním startem v 18 hodin u hradeckého rybníku Biřička.

Výsledky