S blížícím se závěrem roku končí jednotlivé běžecké seriály. V neděli závěrečným závodem vyvrcholila i jubilejní třicátá Velká cena vytrvalců okresu Frýdek-Místek. Jejím pořadatelem je atletický oddíl Slezan F-M a letos se skládala ze 17 závodů na dráze, v terénu i na silnici. Posledním dílem byl 28.ročník Předvánočního běhu ve Starém Městě.

Zázemí závodů bylo na stadionu Slezanu, kde proběhly i závody dětí. Účastníci hlavního běhu na 8km se po prezentaci museli přesunout do dožinkového areálu ve Starém Městě, kam se konání závodu po několika letech opět vrátilo.

Jedná se o velký travnatý areál na okraji města, ale zemědělská slavnost se v něm již dávno neslaví a tak jedinou připomínkou starých časů je polorozpadlé pódium. Zbytek plochy slouží jako cvičiště kynologům. Výhodou však je, že po celém obvodu vede kilometrová asfaltová cesta, pochopitelně bez jakéhokoliv provozu.

Počáteční obavy, zda povrch nebude kluzký, se vzhledem k době startu hodinu před polednem nenaplnily a podmínky byly zcela ideální.

Mezi sedmatřiceti muži nenašel rovnocenného soupeře Peter Mikulenka z domácího oddílu a zvítězil čase 25:32. Vypadá to, že již překonal letošní zdravotní problémy a příští rok bude opět patřit mezi naši běžeckou špičku. Jako druhý se s velkým odstupem objevil v cíli Pavel Michna, který v pátém kole předběhl nakonec třetího Vladana Šindelka.

Pavel tímto umístěním přerušil serií několika posledních závodů, kde obsadil vždy šesté místo. V několika kategoriích již bylo o celkovém pořadí Velké ceny rozhodnuto a proto někteří kvalitní běžci absolvovali závod jen v tréninkovém tem­pu.

Menším problémem tohoto seriálu je totiž skutečnost, že do celkového pořadí se počítají jen běžci s bydlištěm v bývalém okrese Frýdek-Místek. To znevýhodnuje pravidelné účastníky ze vzdálenějších míst. A zároven to pochopitelně snižuje konkurenci v jednotlivých kategoriích.

Osm startujících žen čekaly jen tři okruhy a stupně vítězů ovládly kompletně členky Slezanu. Vítězná Petra Čaganová 3 km zdolala v čase 11:40.

Závěr povedené akce proběhl opět na stadionu v klubovně a byl spojen s vánočním posezením. Pořadatelé v čele s Pepíkem Nejezchlebou a Klárou Maštalířovou se pochlubili čestnou plaketou, kterou po zásluze obdrželi od Českého atletického svazu za uspořadání Hornické desítky.

Ta se totiž zařadila mezi deset největších běžeckých akcí letošního roku. Samotné vyhlášení vítězů letošní Velké ceny však proběhne až v pátek 20. ledna příštího roku.