Léčebný prostředek, redukční dieta, či cesta k maximální výkonnosti? Většina z vás už alespoň jednou zaslechla slovo ketogenní dieta. Jedná se o druh stravy, ve kterém je rapidně snížen příjem sacharidů (aby byl účinná, tak příjem nepřekročí 50 g/den). Spočívá v tom, ze tělo v absenci glukózy a následném vyčerpaní glykogenových zásob začne jako rezervní zdroj energie uživat tuky a takzvané ketony. Ketony jsou toxické látky, které vznikají jako odpadni produkt metabolismu.

Výhodou je, že ketony může člověk spalovat neustále a cítit se přitom svěží, kdežto při vysokosacharidové stravě se cukry a glykogen brzy vyčerpají. Člověk dostane hlad, poklesne mu energie a často dochází i ke zpomalení tempa při vytrvalostních závodech. A jestliže není tělo zvykle využívat jako palivo tuky a ketony, musí cukry co nejrychleji doplnit. Při konzumaci ketogenní stravy vydrží tělo déle bez jídla, člověk nepociťuje hlad třeba za 8 hodin, neboť tuky poskytuji energii 9 kcal, kdežto sacharidy dodávají tělu energii pouze 4 kcal.

Dalším benefitem je, že díky vyčerpání zásob cukru a glykogenu současné také hynou nejrůznější parazite, viry, bakterie, či mutované a nádorové buňky, neboť jejich primárním zdrojem energie jsou pravé cukry. Díky tomu se ketogenní strava doporučuje při různých autoimunních onemocněních – cukrovce, Crohnově chorobě, epilepsii či dokonce proti rakovině. Vzrůstá nám tedy obranyschopnost.

Nevýhodou je pouze finanční náročnost při nákupu daných potravin. Přece jen ořechy, vejce či sýry jsou dražší než rohlík. Jestliže chceme fungovat správné, měli bychom také doplnit chybějící živiny, neboť při tukožroutském způsobu života tělo často postrádá vlákninu, hořčík, či antioxidanty – vitamin C apod.

Mohly by se tak dostavit křeče, únava, nevolnost, výrazné hubnutí či nespavost. Při správném dodržovaní jídelníčku totiž tuky doslova tečou – člověk může ztratit za 4 kg/týden. Upozorňuji tím, že se ale jedna zpravidla o tuky a vodu, které jsou ztraceny, což je super. Nesmíme ovsem zapomenout na dostatečný pitný režim.

Existuje ještě méně drastická forma teto diety – takzvaná cyklická ketogenní strava (ckd). Pro běžce a vytrvalostní běžce je určíte příznivější. Spočívá ve striktním omezení sacharidů po dobu zhruba 5 dnů a jejím následném doplněni v průběhu následujících 2 dnů. Pak se vše opakuje nanovo.

A jak takový jídelniček low-carb fáze může vypadat?

Po:

• Snídaně: Míchaná vejce na másle, okurkový salát

• Oběd: Hovězí s brokolicí na smetaně

• Večeře: Tvaroh s mandlemi

Ut:

• Snídaně: Avokádo, sklenice chia semínek

• Oběd: Pikantní losos na másle, pečená cuketa

• Večeře: Tofu na smetaně a česneku, rajče

St:

• Snídaně: Tvaroh s pekanovými ořechy

• Oběd: Kuřecí stehýnka se zelím

• Večeře: Hemenex – smažená vejce se šunkou a sýrem

Kdo je tedy labužníkem zmiňovaných potravin, chce se zbavit alergií, nemocí nebo zvýšit vytrvalost a silové schopnosti, mohu rozhodně doporučit.