Po dubnovém úspěšném prvním ročníku Zkus maraton Kuks, se rozhodl hradecký Rungorun využít potenciál turistiky nejnavštěvova­nějšího místa Královehradeckého kraje, vloni opraveného barokního areálu Hospitalu Kuks u Dvora Králové nad Labem, k uspořádání další nové akce, a to Zkus běžet noční Kuks.

„Tehdy jsme si po závodě s panem kastelánem sedli a skončilo to další akcí,“ dodal ředitel závod Štefan Petráček. Součástí běžeckého programu byly i noční prohlídky areálu, poslední startovala dokonce hodinu před půlnocí.

Zkus běžet noční Kuks přilákal podobný počet startujících jako dubnová akce. Shodou okolností jsem byl v pátek v nedalekém Trutnově a bavil jsem se s jedním neběžcem, který mě však překvapil tím, že o této akci věděl. „Chystá se tam celá parta chlapů od nás z práce,“ konstatoval.

Běžecká část, dopoledne byl ještě pořádán turistický pochod pod názvem Zkus poznat Kuks, byla zahájena již v 19 hodin a to závody dětí. Soutěže dospělých měly start stanoven ve vlnách s dvouminutovými rozestupy po cca stovce běžců od 21 hodin. První se na trať vydaly tři vlny desítkářů. Ve 21:15 další tři vlny běžců na pět kilometrů.

Pořadatelé měli připraveny dvě opravdu náročné trasy

Společné měly obě trasy úvodní cca 2 kilometry, z čehož druhá polovina tohoto úseku vedla místy celkem ostrým seběhem po krosové lesní cestě, dokonce v několika místech byla cesta přerušena, vymletá potokem nebo mostky přes ně byly již značně unavené, takže opravdu zážitkový běh. Po seběhu na asfaltku u Stanovic se trasy rozdělily. Lehčí pětka šla doprava přes labský most a přes Stanovice a Hraběcí cestou přes obec Kuks k hospitalu.

Desítka pokračovala doleva, do ostrého lesního stoupání k Braunovu betlému a poté seběhem ke Křížové cestě 21. století. Následně opět ke Stanovicím, přes labský most, a pak podél proudu Labe k obci Kuks, kde se obě trasy spojily a přes další labský most společnou cestou pokračovaly náročným stoupáním do cíle v areálu hospitalu. Jak jsem si všiml pořadatelé využili všelijakých reflexních prvků, na zemi i na stromech, aby trať byla ve tmě řádně označena.

Zkušeného Čejku na desítce zradila obuv, vyhrál orienťák Filip

Přirozenou výhodu měli běžci startující v obou závodech v prvních vlnách. Prostě těm rychlejším se nikdo nepletl v lese pod nohy. Na desítce vybíhal z areálu hospitalu na prvním místě zkušený účastník nočních běhů Bořek Čejka z KRB Chrudim. Borec, který umí dát hladkou desítku hluboko pod 40 minut, zaznamenal na nočním Kuksu čas 45:01 a vyhrál kategorii do 40 let. Celkově nejlepším mužem na desítce byl vítěz kategorie čtyřicátníků Libor Filip za 43:59.

„Běželi jsme spolu, ale v druhé polovině závodu mně dal pěknou čočku. Já měl bohužel silniční boty a s těmi to v terénních sebězích moc nešlo. Musel jsem si dát fakt bacha, abych s sebou někde nepraštil. Na soupeři bylo vidět, že jako orienťák má více krosových zkušeností,“ řekl po závodě Bořek Čejka.

Před startem mě zaujala asi desítka Poláků, která měla jednotné pestré běžecké triko svého týmu se jmény. Nakonec i oni se radovali, protože muže nad 50 let vyhrál Slawek Hnisdilow za 51:41.

Z pohledu diváka byla první vlna ostře závodní, druhá na pohodu a ve třetí se o závodní rytmus starala polská grupa, jinak pohodáři.

Veteránky vyhrála běžkyně bez světla

Nejlepší ženou na desítce byla Kateřina Samková ze Zdobína za 52:14, celkově šestnáctá a vítězka do 39 let. Mladé veteránky vyhrála zkušená atletka z Jablonného nad Orlicí Radka Faltusová za 55:07. „Zapomněla jsem si doma čelovku, jinou na místě nesehnala a šla tedy bez světla. Byl to pořádný horor. V jednom místě, za polovinou trati, jsem najednou byla v lese sama a nikoho neviděla, nevěděla jsem kam běžet a samo špatně odbočila. Naštěstí jsem chybu včas zjistila a pak jsem se radši držela ve skupince mužů.“

Soutěž žen nad 50 let vyhrála Zdeňka Říhová za 70:54, celkově byla na 174. místě.

Nejlepší žena pětky odtáhla závod mužům

V soutěži na pět kilometrů byl do 39 let nejlepší Pardubák Jakub Křen za 22:27, druhý Jakub Trunec dal 22:34. Veteránské kategorie vyhráli Miroslav Holeček za 22:38 a Jiří Vysoký za 26:14.

Soubojem na dálku byla bitva o nej ženu na pětce. Nejlepší „mladá“ veteránka Anna Krátká z pardubické Hvězdy běžela v první vlně. „Byl to můj první noční běh, a proto jsem radši přijela o dost dříve a trať si prošla. Takže jsem věděla o některých chytacích hlavně v úvodu. Po startu jsem sice byla kolem dvacátého místa, ale ještě před vběhnutím do lesa jsem byla první. Chlapi se asi báli,“ líčila s úsměvem své zážitky. „Na trati jsem pak vysílala signály, no prostě křičela, za sebe a upozorňovala na nebezpečná místa. V Hraběcí aleji mě pak dva mladíci předběhli, takže jsem ve svém rozběhu byla celkově třetí,“ řekla po závodě nejlepší žena pětky a za 23:04 celkově pátá.

Soutěž do 34 let vyhrála za 23:08 Barbora Poživilová, která však běžela až ve třetí vlně. Nejlepší ženou nad 50 lety byla Jana Dušková za 27:54.

Běžecké osobnosti byli i mezi diváky

Pro mě bude noční Kuks spojen i s nečekaným setkáním. V pauze mezi startem desítky a pětky jsem se byl mrknout mezi diváky a celkem mi spadla čelist. Říkal jsem si je to či ne ní to on. Reality šou o maratoncích jsem sledoval sice jedním okem, ale před mnou stal jeden z jejich hlavních hrdinů a její nejlepší absolvent. Sice jsem si s ním psal pár mailů, ale v životě jsem ho neviděl. Takže jsem ho oslovil, byl to on a dali jsme řeč. Za chvíli přišla i jeho manželka, která se maratonského seriálu rovněž aktivně zúčastnila.

„Jsme v Hradci Králové na prodlouženém víkendu. Takže jsme si dali výlet do zoo a kamarád běžec nám doporučil mrknout na tuto akci. Je to zde fakt super. Společně s manželkou běžíme 13. srpna noční běh u nás v Mostě, takže se hodně těšíme,“ řekl Zdeněk Drexler. Jo svět je malý.

Rungorun chystá další noční běh v hradeckých lesích

V pátek 9. září se startem ve 20 hodin chystá Rungorun po názvem Forest night race noční běh v hradeckých lesích. Centrum závodu bude tradičně u Bufetu u Vlka, nedaleko je velké parkoviště u hradeckého lesního hřbitova. Připraveny budou tratě 8, 16 a 32 kilometrů a vypsány jsou vedle běžeckých kategorie i soutěže třeba pro bikery, koloběžkáře a běžce se psy.