Venku panují vedra a na delší běh není vůbec od věci vzít si s sebou láhev s vodou. Nebo malou soft flask. Nebo rovnou celý camelbak. Jak udržovat tyto nádoby na vodu čisté a bez bakterií a plísní? A co dělat, když tento plán nevychází.

Přijít domů z dlouhého běhu nebo túry v horách s poloprázdným camelbakem je stejné jako přijít domů ze školy, když jste byli ještě děti. Svůj batoh hodíte do kouta a míříte přímo k ledničce, pak do sprchy, a nejlépe rovnou na gauč k televizi. Ti co to více prožívají, si ještě před tím vším stihnout stáhnout záznam z GPS hodinek a pochlubit se na internetu, kolik toho uběhli. Po dlouhém parném dnu venku je vybalování věcí to poslední, na co máte chuť.

Aktovka plná učebnic, propisek a pravítek nepředstavuje žádné riziko, pokud v ní nenecháte starou svačinu, ale opuštěný poloprázdný camelbak nebo lahvičky s vodou mohou mít nepříjemné následky.

Všichni asi známe, jak chutná týden stará voda uzavřená v plastu, ale někdy s ní i přesto vyběhneme nebo vyjedeme na kole, protože vylít starou a naplnit novou vodu nám prostě připadá jako zbytečná ztráta času. Ale neumyté a nevypláchnuté camelbaky, bidony a další flaštičky jsou živnou půdou pro různé bakterie a plísně, obzvlášť pokud si nevystačíte pouze s čistou vodou a dopřáváte si různé iontové nápoje.

Jak vyčistit rezervoár na vodu?

Nejlepší by bylo, pokud byste vyprázdnili a propláchli svůj camelbak nebo oblíbenou láhev po každém použití, co možná nejdříve. Některé vaky na vodu můžete dokonce nechat umýt v myčce na nádobí.

Někteří lidé používají kapku čisticího prostředku, jiní se jim vyhýbají. Vaku na vodu neuškodí, vždycky byste ale měli dbát na pořádné vypláchnutí, jar v puse nechutná nejlépe. Vnitřek vaku můžete vyčistit kartáčkem. Prodávají se originální, ale můžete použít jakýkoliv šetrný kartáček na zuby nebo čistič lahví.

Nezapomeňte vyčistit také hadičku a sosák. Naplňte camelbak, zvedněte jej nad hlavu a zmáčkněte sosák, aby jím voda protékala. Můžete taky vak stlačit, aby byl v hadičce větší tlak, který sebou vezme více nečistot.

Pokud čistíte tímto jednoduchým způsobem svoje flaštičky nebo camelbaky po každém použití, mělo by to stačit. Každý z nás však někdy zapomene, tak co dělat, když ve vaku vidíme černé tečky a line se z něj nevábná vůně? Nebojte, ještě jej nemusíte vyhazovat.

Plán B

Nejlepším způsobem, jak se zbavit bakterií, je použít horkou (ne vařící!) vodu s jedlou sodou nebo octem. Dalším, avšak dražším způsobem, může být zakoupení a použití originálních čistících tablet. Výborný způsob, jak odstranit usazené nečistoty, je smíchání rýže s vodou přímo v rezervoáru a důkladné protřepání. Pohybující se rýže po stěnách rezervoáru funguje mnohem lépe, než jakýkoliv kartáček. Jen dejte pozor, abyste z vaku dostali všechna zrnka.

Již méně ověřený, přesto logický způsob odstranění bakterií, je zmrazení vaku. Vak důkladně vysušte a dejte jej do mrazáku. Bakterie totiž nepřežívají v nízkých teplotách. Je to skvělý způsob pro ty, kteří používají svůj vak často. Nenechávejte jej ale v mrazáku více než několik dní, jinak můžete riskovat poškození vaku.

Nepříjemný pach pomůže odstranit již zmíněná jedlá soda nebo obyčejná citrónová šťáva. Když už je situace velmi vážná a vy přesto chcete dát svému vaku ještě šanci a nepohřbít ho s plísněmi uvnitř, může vás zachránit Savo. Ale nepřežeňte to a důkladně vypláchněte!

Pořádně usušit

Ani to nejlepší vyčištění vám neudělá žádnou službu, pokud svůj vak na vodu nebo flaštičky důkladně nevysušíte. Klíčové je rozebrat celý camelbak a dostat vodu ze všech jeho částí. Sosák i hadičku můžete profouknout, láhve můžete důkladně vytřepat a potom usadit hlavou dolů na odkapávač.

Klíčové pro usušení camelbaku je najít správnou polohu, kdy se stěny nedotýkají, a voda může odkapat. Může použít lžíci nebo si vyrobit držák z kusu drátu, pozor ale na propíchnutí.