Po roce změna k pohybu.

Už je to rok co jsem se začal hýbat. Bilance pohybu běh: 752 km, kolo 556 km, chůze 378 km není všechna zapsaná a úbytek váhy –14 kg. Poslední tři měsíce pro mě byli velice zajímavé, přečetl jsem pár knížek o běhu Zrození k běhu a Hledání ultra a další. Díky druhé knížce jsem ještě více změnil stravování. Koupil jsem si mixér a dělám si zeleninové koktejly. A také jsem přestal pít alkohol, prozatím je to 10 týdnů. 10 a 11 měsíc sportu jsem zvládl uběhnout v klidu i přes 100 km měsíčně. Dvakrát dlouhé běhy kolem 20 km. Pro mě je nejlepší běh v přírodě v lese nebo na louce. Jednou jsem vyzkoušel běh po horách, to také bylo skvělé. V červenci jsem si naordinoval týdenní regenerační volno a pří té příležitosti se mi hned chytil vir a 14 dní jsem s tým zápasil, ale i něco málo jsem v červenci stačil naběhat. Příště už žádné volno.
Poslední měsíc jsem začal běhat už jen pro svoji radost a potěšení. Už si na běhy neberu mobil, abych věděl kolik přesně uběhnu a jak rychle. Postě už běhám jen na pohodu a pro radost. Když běžím tak jen přemýšlím kudy dneska v lese poběžím a běžím. Obvykle to bývá 7 až 12 km. Pro letošek mám zaplacené dva závody na půlmaratony. Rád při závodech vyrážím jako poslední, ale jako poslední jsem ještě nedoběhl. Rady pro začínající běžce pro radost:

  1. začni chůzí aspoň 1 měsíc, pak indiánský běh až třetí měsíc pomalý běh, pomalý běh je takový, u kterého si můžeš povídat nebo zpívat
  2. běhej aspoň 3× týdně
  3. pij co nejvíce vody
  4. kvalitní běžecké boty – stačí koupit až 2 nebo 3 měsíci až budete vědět, že už vás to baví
  5. poslouchej své tělo, co ti říká, je lepší si trénink zkrátit než si přihodit zbyteční úraz
  6. po běhu když vás nebaví protahování tak aspoň 5 až 10 minut chůze
  7. naučte se odměňovat a stanovat si malé cíle, které v klidu a krátkém čase můžete splnit

Všem přeji hodně uběhlých kilometru ve zdraví.

Zdeněk Běh pro radost

Kdo by chtěl tričko Běh pro radost: http://www.vlakyzezulka.cz/…ove-predmety

PS: Co plánuji na příští rok tak zase příště.