Pro většinu českého národa je pití alkoholu nepostradatelnou a vyhledávanou zálibou či společenskou povinností. Jakožto osobní trenér a poradce pro výživu se setkávám s širokou a velmi pestrou sortou lidí a téměř každý bez rozdílu věku, postavení nebo tělesné konstituce má co dočinění s konzumací alkoholu, sportovci či běžci nevyjímaje. Je pro mě tristní a nepochopitelné, že se tato surová skutečnost týká i rádoby „velkých“ sportovců. Každého volba.

Každopádně osobně vidím v pití alkoholu pouze negativa. Slovní spojení sportovec a alkohol mi nejde k sobě a působí na mě jako prázdná fráze bez myšlenky. Můžete být jiného názoru, ale sportovec spojovaný s alkoholem v mém oku hluboko klesá a osobně ho nepovažuji za sportovce, ale produktem dnešní alkoholem nasáklé společnosti.

Sport a alkohol

Samozřejmě záleží nejenom na množství vypitého alkoholu, druhu a způsobu užití, ale i na době konzumace, tzn. požití před běháním, večer před závody či bezprostředně po závodech. Mimo jiné existují individuální odlišnosti účinku, které závisí na pohlaví, hmotnosti i na psychické a fyzické kondici. Tělo, jako organismus, alkohol respektive ethanol k přežití či vývoji bezprostředně nepotřebuje, naopak je pro něj jedem.

Jsme národ pivařů, tudíž bezesporu nejčastěji konzumovaným alkoholem při běhání v České Republice je pivo. Tradičně bývá opěvován větší obsah vitamínu B, ale právě v kombinaci s alkoholem se v těle znehodnocuje. Alkohol schovaný pod rouškou vitaminů považuji za chabou a usměvavou omluvu. Mimochodem, pivo má nejvyšší glykemický index ze všech potravin, čímž rychle zvyšuje hladinu glukózy v krvi.

Nebýt alkoholu, tak by pivo skvěle doplnilo ztracenou energii především při dlouhých vytrvalostních bězích, kde často dochází k tzv. hlaďáku. Za ojedinělou výjimku považuji výzkum, při kterém se před lety ukázalo, že konzumace malého množství červeného vína má pozitivní dopad na hladinu HDL cholesterolu a tím se snižuje výskyt nemoci srdce.

Škodí či prospívá

Alkohol je droga, která negativně ovlivňuje fyzickou i psychickou kondici. Pro sportovce či běžce je konzumace alkoholu problémem především v otázce regenerace a podávání sportovního výkonu. Je dobré nekonzumovat alkohol alespoň čtyřicet osm hodin před závody či tréninkem, za tu dobu se tělo stihne očistit.

Spoustu běžců se mylně domnívá, že tréninkem alkohol dostanou dříve z těla, ale bohužel opak je pravdou. Alkohol se nedá vypotit, odbourávání zajišťují především játra. Tréninkem nelze urychlit odstranění alkoholu, spíše dojde k zpomalení fyziologických pochodů a střízlivění neboli kocovina potrvá déle.

Snižuje výkonnost

K ovlivnění běžeckého výkonu dochází na základě zklidňujících účinků alkoholu působících na centrální nervovou soustavu a mozkové funkce. Tyto účinky jsou absolutně neslučitelné s kvalitním běžeckým výkonem. Požitím alkoholu před výkonem se pravděpodobně negativně podepíše na výkonnosti, potažmo dojde ke snížení aktuálního běžeckého výkonu. Což potvrzuje studie American College of Sports Medicine, kde uvádějí, že konzumace alkoholu není spojena se zlepšením fyzické zdatnosti a dochází ke snížení úrovně výkonnosti.

Alkohol jako zabiják regenerace

K tomu, aby došlo k následnému nárůstu výkonnosti, respektive zvýšení energetického potenciálu na základě efektu superkompenzace při dlouhodobém zatěžování, je potřeba zotavení, čili zařadit proces regenerace. Alkoholické nápoje ovlivňují regeneraci zásadním způsobem a stává se nekompromisním zabijákem a brzdou.

Jestliže po běhu či závodech ihned sáhneme po alkoholickém nápoji, dopouštíme se školácké chyby. Nejdříve se organismus bude zbavovat ethanolu jako obranný postoj při narušení vnitřního prostředí a veškeré pro nás nejdůležitější regenerační procesy se zpomalí do té doby, než dojde k úplnému odbourání alkoholu. Navíc se tím spotřebovává energii, která je nezbytná k obnově a regeneračním procesům.

Nahradíme-li zdroj energie alkoholem po sportovním výkonu, významně tím ohrožujeme doplnění energetických zásob v podobě svalového a jaterního glykogenu. Některé výzkumy ukázaly, že doba doplnění energie se může prodloužit až na dvojnásobek.

Zlý a škodlivý

Jelikož je alkohol diuretikum, tzn. že má močopudné účinky, tedy odvodňuje, dochází k nesprávné hydrataci organismu. Také dochází ke zvýšenému vylučování hořčíku a vápníku, který je nezbytný pro pevnost kostí a také slouží jako prevence únavové zlomeniny či osteoporózy. Problémy se mohou i nadále řetězit a může docházet ke ztrátě síly, výkonnosti, narušení metabolických procesů, hrozí svalové křeče či větší náchylnost ke zranění.

Narušuje spánek a syntézu bílkovin

Regenerační procesy nejlépe probíhají ve spánku, kde dochází k obnově svalových vláken poškozených z tréninku nebo závodu. Pití alkoholu má nepříznivý vliv právě na tento růst a obnovu svalů, tedy syntézu bílkovin, která se snižuje až o jednu třetinu. Spánek, jako základní lidská potřeba a nejpřirozenější forma odpočinku, je právě konzumací alkoholu narušena a kvalita spánku, respektive regenerace, se rapidně snižuje a má negativní dopad na fyzickou i psychickou výkonnost.

Sečteno a podtrženo

Alkoholu holduje velký počet sportovců, stejně tak tomu je i u běžné populace. Je potřeba si uvědomit, že alkohol je toxická a jedovatá látka pro náš organismus. Běžci by měli zcela vyřadit alkohol především před závody nebo těžkým tréninkem a samozřejmě i po skončení běhu. Jestli nejste schopni odolat chmelovému moku, tak nejdříve myslete na regeneraci, respektive hydrataci, a nejprve doplňte tekutiny vhodnější formou, např. obyčejnou vodou, hypotonickým nápojem či ovocnou šťávou a později si dopřejte svou alkoholickou odměnu.