Po bláznivé houpačce nahoru dolů přišlo uklidnění. V minulém týdnu prověřila účastníky brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup nová a velmi kopcovitá trať pod hotelem Myslivna, tuto středu se vše vrátilo do zaběhnutých kolejí.

V plánu totiž byla rovinatá trať v Líšni, která je s jedenácti kilometry nejdelší v podniku. Změna profilu se projevila i na vítězi. Závod totiž v čase 38:06 minuty ovládl Vlastimil Lysák, sedm sekund před Lukášem Souralem. Před týdnem přitom Soural Lysáka porazil a triumf slavil on.

„Kluci mi vítězství nechali jako dárek. Asi jim něco musím koupit,“ vtipkoval nejrychlejší v cíli, kterého, jak je vidno z fotografie, závěr velmi bolel.

Souboj o první příčky byl v příjemném bezvětrném podvečeru poměrně napínavý, Lysák nakonec své mírné vedení, které si vybudoval už v první části závodu, udržel a poprvé v historii tak vyhrál. O další minutu a půl zpět finišoval na třetí pozici Petr Hének, kterému k bedně pomohla i absence lídrů Jiřího Petra a Jiřího Čípy, jež chyběli na startu Triexpert Cupu už podruhé v řadě.

V ženách se po třech dílech radoval někdo jiný, než suverénní Patrícia Puklová, která tentokrát skončila druhá. Primát jí však nesebral jen tak někdo. Na „trénink“ si totiž do Líšně odskočila elitní česká ironmanka Simona Křivánková. Zaběhla čas 42:51 minuty a Puklovou za sebou nechala téměř o půl minuty.

„Skvělý tempový trénink, který se mi hodil do kalendáře. Dávám přednost podobně rovinatým tratím a běželo se mi moc dobře,“ mnula si ruce matka malé dcerky, která aktuálně vede český pohár v dlouhém triatlonu.

Křivánková nedávno dosáhla i jednoho velkého úspěchu. Na konci července skončila v Poznani druhá na mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu. „Letos mi vyšel start na Triexpert Cupu podruhé, uvidíme, kdy přijdu zase,“ povídala sympatická železná žena, pro kterou 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů na kole a maraton nepředstavuje větší problém.

Tři díly před koncem dvacetidílného seriálu přichází na řadu také fakt, jak dopadne celkové pořadí, kam se každému vytrvalci počítá třináct nejlepších výsledků. O vítězi už není pochyb, prvenství už jistě uzme Jiří Petr, který má velký náskok.

Jeho rival Jiří Čípa už nemá šanci kvůli malému počtu absolvovaných závodů a o druhé místo se tak perou Soural s Lysákem. Aktuálně vede prvně jmenovaný jen o zhruba šest bodů a dá se tak očekávat ještě velký boj. „Bude to ještě velká matematika,“ předpověděl Soural.

Další start Triexpert Cupu je na programu 24. srpna v Popůvkách.

Výsledky