Poslední zářijovou neděli se koná další velká běžecká akce letošní podzimní sezóny. V neděli 25. září se uskuteční jubilejní 120. ročník nejstaršího nepřerušeného silničního závodu v Evropě běhaného od roku 1897. Závod Běchovice – Praha, který je zároveň otevřeným mistrovstvím České republiky v silničním běhu na 10 km, je nejen pro zkušené atlety, ale startovní brána je otevřená všem příznivcům a běžeckým nadšencům.

Kapacita letošního jubilejního ročníku je 3 333 běžců. Zbývají poslední volné registrace. Zajistěte si místo na startu ještě dnes. Při registraci do 7. září máte garantované své jméno na startovním čísle a funkční tričko NIKE. Registrace končí již o týden později, tedy 14. září.

Na start se postaví přední čeští běžci v čele s naší nejlepší běžkyní současnosti, olympioničkou Evou Vrabcovou Nývltovou. Vítězka loňského závodu kategorie žen se letos pokusí překonat 21 let starý ženský traťový rekord. Jeho hodnota činí 33:18. K jeho překonání chybělo Evě loni pouhých 9 sekund.

Význam dlouhé historie závodu potvrzují svými aktivitami také obyvatelé Běchovic. Letos vznikla běžecká iniciativa Běchovice běží Běchovice, jejímž cílem je, aby 120 obyvatel městské části Běchovice běželo 120. ročník tohoto závodu. Kromě této aktivity došlo k revitalizaci běžeckého parku, kde nově vznikly u této velkolepé příležitosti běžecké lavičky a toto výročí připomíná také výzdoba zdejší radnice.

Běžecký závod, kterého se zúčastnil i největší český běžec všech dob Emil Zátopek, ve svém startovním poli vždy hostil běžecké legendy. Absolutně nejúspěšnějším běžcem tohoto závodu je Róbert Štefko, kterému se podařilo jej vyhrát sedmkrát a dvakrát stanul na stříbrném stupni.

Držiteli nejvíce startů na této trati jsou s 55 starty pánové Jaroslav Kočí a Luboš Otčenášek. Může se jim však přiblížit i Vladimír Kříž, který letos poběží svůj 54. ročník v řadě. Kromě běžců jednotlivců nalezneme v záznamech kroniky běchovického závodu například nejvíce rodinných příslušníků.

Běchovický závod celkem absolvovalo 16 členů rodiny pana Luboše Otčenáška a dohromady startovali 70×! V historických tabulkách je hned za touto rodinou zaznamenána rodina pana Ivana Pokorného. Ta však kromě pomyslné druhé příčky v kategorii „rodina“ vyhrává kategorii nejúspěšnějších manželských párů. Se svou ženou Věnceslavou se postavili dohromady na start závodu 60×.

Loňský ročník byl ozdoben ještě jedním unikátním výkonem. Pan František Bém se stal nejstarším účastníkem, který dokončil tento závod a to v úctyhodném věku 88 let 5 měsíců a 29 dní.

Co přinese letošní významný ročník, na to se můžeme těšit již za tři týdny.

Tisková zpráva