Druhá zářijová sobota byla v Blansku opět ve znamení sportu. 3. ročník Blanenské desítky, sportovního svátku pro celé rodiny, si jen málokdo nechal ujít!

Jak je už každoroční tradicí, závodilo se na inlinech, koloběžkách a v běhu. Na hlavních tratích o délce 10 km, bylo možné vidět jak profesionály, tak i hobby sportovce. Nechyběly ani závody dětí, které dle svých věkových kategorií, bojovali na tratích 1 500 m, 400 m a 200 m.

Nejdřív se na startovní čáru postavili inlinisté. Zkušené mužské trio z oddílu Bruslárna.cz ani letos nenechalo nic náhodě a v napínavém finiši dojeli společně do cíle. Vítězem se nakonec stal Štěpán Šváb (17:43.01), druhý byl Filip Zezula (17:43.13) a třetí Richard Kudělásek (17:43.20). V ženské kategorii své lonšké prvenství obhájila Lucie Korvasová (19:11.87, In-line Veselí), druhá dojela ze stejného oddílu Veronika Korvasová (19:51.53) a třetí skončila Lucie Bartoňová (21:54.29).

V poledne startoval závod v koloběhu, kterého se zúčastnili také letošní mistři světa Michal Kulka a jeho týmový kolega z oddílu Ultima K. Lap Praha, Tomáš Pelc. Jejich souboje jsou vždy napínavé a jinak tomu nebylo ani dnes. Nakonec se vítězem stal ale Michal Kulka, který v čase 19:47.13 vytvořil nový traťový rekord! Druhý skončil Tomáš Pelc (19:50.88) a třetí Matyáš Olšar (20:25.50, Kostka Racing).

Nejrychlejší ženou se stala Šárka Waldhauserová z Bokolobka tým Ostrava (23:34.33), která tak vylepšila svou loňskou stříbrnou pozici. Druhá dojela Alena Legátová (23:34.71, Lipenští draci), a třetí Blanka Bucňáková (25:44.62, BKG).

Největší počet závodníků stál na startu hlavního závodu na 10 kilometrů v běhu. Jeho součástí byl také štafetový závod dvojic 2×5 km, ve kterém startovalo 30 týmů. Svůj tým zde vytvořili také místostarosta města Blanska Jiří Crha a místostarosta Boskovic Petr Malach.

Desetikilometrová trať, doprovázena teplým slunečným dnem, pořádně otestovala síly všech běžců. Nejrychlejším mužem, s náskokem přes 3 minuty se stal Jiří Čípa (32:43, Bystré). Na stříbrné pozici doběhl Jan Kostecký (36:02, TJ Šumperk) a bronzové umístění vybojoval Petr Kloda (36:14, Novatop Lapierre).

V ženské kategorii přijela obhájit své prvenství Tereza Jagošová z oddílu AC Moravská Slavia Brno. Svůj úkol splnila a v čase 41:23 vyhrála. Za ní doběhla, stejně jako loni, stříbrná Lenka Kohnová (42:35, Behejbrno.com). Třetí příčku obsadila v čase 42:45 Lucie Nedomová (Kometky Lysice).

Pořadatelé Blanenské desítky ocenili také závodníky, kteří se zúčastnili všech tří disciplín. V této trojkombinaci byli nejrychlejší Michal Brabec z Havířova a Alena Peroutková z Velkých Němčic.

Blanenská desítka si klade za cíl přilákat ke sportu i širokou veřejnost. Závody dětí se těší velké účasti, což potvrzují i letošní čísla, kdy se na startu objevilo na 200 dětí. Pořadatelé každé dítě odměnili velkou perníkovou medailí, na které si nakonec pochutnali nejen děti, ale často i rodiče.

Velkou novinkou byl nově zařazen nesoutěžní Allianz rodinný běh na 1 kilometr, který přilákal přes 50 účastníků.

3. ročník Blanenské desítky si tedy zapisuje nový traťový rekord na 10 km v koloběhu. Pořadatelský tým gratuluje všem závodníkům a těšíme se na startu příští rok.

Tisková zpráva

Výsledky