Extrémně rychlý maraton v Berlíně opět přilákal na start velká jména. Za ideálních podmínek se měli o světový rekord pokusit zejména Kenenisa Bekele, Wilson Kipsang a Emmanuel Mutai. Zatímco Mutai z vedoucí skupinky odpadl poměrně brzy, dva největší favorité předvedli strhující souboj.

Trojice vodičů rozeběhla hned od startu pořádně rychlé tempo, během prvních minut si udělala pár vteřin „náskok“ na světový rekord a tempo pak vzorně držela. Původně početná skupinky výhradně Afrických vytrvalců se postupně tenčila.

Ještě před metou půlmaratónu převzal iniciativu Geoffrey Ronoh, velmi dobře známý i českým fanouškům ze svých startů u nás. Nejpomalejší kilometr měli běžci ten šestadvacátý, kde bylo mírné stoupání. Hodnota? 3:02!

Na třicátém kilometru pak zrychlil Kipsang a Bekele si naopak prožíval krizi. Klesl na čtvrté, páté místo, ztrácel… Pak ale dokázal zrychlit, dostal se zpět a co víc, o pár set metrů déle začal ve vedení svému rivalovi utíkat. Ale ne na dlouho, jeho soupeř ho zase doběhl a souboj pokračoval.

Byl to souboj titánů, zkušený maratonec Kipsang proti o poznání známějšímu „univezálovi“ Bekelemu. Oba se dříve stali světovými rekordmany na kratších distancích, oba jsou ve věku čtyřiatřicet let v životní formě, souboj byl o to pikantnější, že se utkával Keňan s Etiopanem. Souboj o prestižní vítězství zhatil jakékoliv naděje na světový rekord, nicméně krásný duel pokračoval.

Až kilometr před cílem pak Bekele nastoupil a začal se metr po metru vzdalovat svému soupeři. Vítězství se zdálo jasné, otazník stále visel nad světovým rekordem. Ten s časem 2:03:03 nezdolal, ale jedná se o druhý nejrychlejší světový čas a také o Etiopský rekord. Bekele, který poslední dva kilometry zvládl v tempu 2:50/km, tím z čela těchto tabulek vymazal svého „učitele“ Haileho Gebreselassieho.

Bekele byl nesmírně motivovaný předvést skvělý výkon – po loňském zranění se nekvalifikoval na olympijský maraton a od národní federace mu start neumožnila. Dnes fenomenální běžec skvěle odpověděl – jako šampion.

Výsledky