Jana Klinecká z Hlinska byla velmi zaskočena tím, že byla označena za favoritku běhu na 39 kilometrů v trailu Ždárskými vrchy – v druhém ročníku Saar Challenge vedoucí okolím Hlinska. „Dost mě to dostalo. Cítím před domácími fanoušky velkou zodpovědnost. Nikdy jsem nic tak dlouhého neběžela a když jsem koukala do startovní listiny jsou tam závodnice co pravidelně běhají maratony nebo skyrunningové závody.“

„Jana je velmi zodpovědná a vše si dost bere. Ale myslím si, že má natrénováno a dá to,“ řekl jeden ze členů jejího doprovodného týmu. Jana, která o sobě říká, že je spíše cyklistka, před dvěma roky dokázala vyhrát členitou Hlineckou pětadvacítku. Letos byla na náročné Hlineckém půlmaratonu sice třetí, ale v porovnání s loňskem se zlepšila o pět minut. A prostě je na ní vidět, že je vyběhaná. A navíc měla na své straně to domácí prostředí a znalost trati, což jistě sehrálo svoji roli.

Většinu závodu totiž vedla zkušená skyrunnerka z Jaroměře Eva Pončová, rovněž jako Jana z kategorie 35 – 44 let, která byla mimo jiné druhá v kategorii na nejnáročnějším závodu Kilpi poháru ve Špindlerově Mlýně. „Deset kilometrů před cílem jsem na vedoucí ženu ztrácela přes dvě minuty, ale věřila jsem, že nic není ztraceno,“ řekla rozzářená Jana po proběhnutí cílem. Soupeřku vzala dva kilometry před cílem na předměstí Hlinska. Její cílový čas byl 3:45:45, druhá Eva ztrácela necelou minutku.

Zajímavou byla další ženská dvojka, která ruku v ruce doběhla za nimi. Barbora a Jana Zavřelovi z Němčic u Pardubic. Dcera s matkou. "Takovou štreku jsme v životě nešly, tak jsme domluvené, že celý závod půjdeme spolu, uvedly před startem. Co řekly to splnily a byla z toho dvě prvenství, do 34 let a nad 45 let – 4:08:52.

Půl minuty za nimi doběhla druhá veteránka této kategorie Naděžda Slavíková. I třetí místo v této kategorii stojí za zmínku, protože patří Ivě Knapové z Pardubic. Tato orienťačka dokázala před lety vyhrát třeba Mělnický maraton. „Byl to můj první a poslední silniční maraton,“ řekla tehdy v cíli náročného maratonu, když jí o pár sekund uniklo pokoření hranice tří hodin. Její dcera je nyní českou reprezentantkou v orienťáku. Na Saar Challenge startoval na trati 21 kilometrů i její manžel.

Janička Klinecká vytvořila nový traťák. To se na této distanci povedlo i nejlepšímu muži Lukáši Macháčkovi – 3:18:32. „Běžel od startu na čele sám. Za ním se to však mlelo. Stíhal ho jeden mladý. Já byl v pětičlenné skupince bojující o třetí místo. Nakonec to dopadlo tak, že se z naší skupiny odpoutal další mlaďák. Sólo běžícímu druhému v závěru těžce došlo, takže jsme ho oba vzali,“ řek třetí muž tohoto závodu Jiří Doucha z Hvězdy Pardubice.

Nejkratší trať Saar Challenge ovládl bezkonkurenčně rovněž v traťáku Jaromír Hradecký z nedaleké Skutče. „Vytrvalost mám, ale chybí mi rychlost. Přes léto jsem tradičně neběhal a věnoval se horským kolům. takže čtyřhodinové závody. Proto zkusím tento těžcí závod, kde bych mohl uspět,“ uvedl před startem Jaromír, který byl před týdnem druhý v terénním Monackém půlmaratonu. Od soupeřů se odpoutal již v ostrém stoupání na prvním kilometru a vyhrál v traťáku – 1:26:37.

„Pěkně jsem to valil. Myslím si, že čas je na této členité trati slušný i vzhledem k tomu, že jsem třikrát zakufroval,“ řekl v cíli vítěz. Vloni druhá na této Kateřina Kubiasová z Hradce Králové letos vyhrála. V porovnání s loňskem se zlepšila o více jak deset minut a dala rovněž nový nej čas –1:40:47.

Kategorii mužů 35 – 49 lety vyhrál Roman Dubský z Přibyslavi za 1:33.26. V Hlinsku se tradičně daří Martinu Slámovi z Hradce Králové. Tento neúnavný běžec zde byl třetí v kategorii v osobáku při Hlineckém půlmaratonu. Před týdnem běžel těžkou desítku v Adršpachu a v neděli půlmaraton. „No půlmaraton, podle měření většiny startujících a dosažených časů tomu závodu chyběl minimálně půl kilometr, a to teda není ono.“ Nyní v Hlinsku běžel na hranici svého osobáku a zde dal opět pod 1:40 a bylo z toho opět třetí místo v kategorii.

Trochu překvapivé bylo pořadí v ženské kategorii nad 45 let. Na bedně totiž chyběla spolufavorita Jana Janouchová z Hradce Králové, která zakufrovala. Vyhrála Stanislava Nosková z Břeclavi za 1:56:42. I když ke konci běžela z posledních sil uhájila třetí místo, vloni byla v čase + 5 minut čtvrtá, Bibiana Gregorová z Chotěboře za 2:23:04 před zkušenou, a o generaci starší, longařkou Marii Tesařovou z Křižanova a těsně za ní doběhla Jana.

I na nejdelší trati – 64 kilometrů, padl absolutní traťák. Ten dal bezkonkurenční vítěz Štěpán Dvořák v čase 5:41:32. Druhý proběhl cílem Juraj Calaj z Mníšku za 5:45:20.

V soutěži žen neobhájila prvenství, i když zopakovala loňský výkon, Jana Ryantová z Prahy – letos 7:09:12. Z Brna totiž dorazila Jana Baštářová. Vítězka letošního Trutnovského půlmaratonu, který se rovněž běhá na velmi členité trati, zapsala vynikající čas 6:38:25.