O středečním státním svátku sv. Václava se závodilo také v centru Ostravy. Lyžařský klub Baník Ostrava ve spolupráci s městem Ostravou uspořádali nultý ročník závodu Běh na Emu, který byl doprovázen volnočasovým programem, závody pro děti a koncertem.

Unikátní zázemí poskytl Slezskoostravský hrad a trasa závodu vedla kolem řeky Ostravice a téměř nejkratší cestou skrz Slezskou Ostravu na vrchol ostravské dominanty haldy Emy a zpět na hrad.

Závod dlouhý 8,2 km se 150 metry převýšením vyhrál v čase 30:58 Tomáš Maceček (Pearl iZUMi Czech), který se v kopci na haldu Emu odpoutal od druhého Jakuba Lukáše (SSK Vítkovice, 32:37). Třetí doběhl Roman Baláž (BET Ostrava).

Mezi ženami si souboj o prvenství rozdali dvě místní stálice Adéla Esentiérová (BET Ostrava), která vyhrála v čase 37:32 a druhá Lucie Gruchalová (39:33). Na třetím místě doběhla již s větším odstupem Monika Gemelová (45:36).

Jelikož šlo o nultý ročník, účast byla spíš komorní a dětí závodilo téměř stejně jako dospělých. To však neubralo na kvalitě závodu, který dokonce nabídl prize money pro první tři muže a ženy. Pro děti byly připraveny závody a další sportovní program v okolí a uvnitř hradu.

„Chtěli jsme vyzkoušet něco nového, máme zkušenosti s pořádáním závodů a tak jsme se rozhodli udělat i jeden běžecký. Jsem rád, že se akce líbila a určitě chceme pokračovat i v příštích letech a založit tradici,“ uvedl hlavní organizátor Stanislav Rec.

„Moc fajn rodinný závod, trasa skvělá a krásná, lidi povzbuzovali. Na nultý ročník perfektní organizace. Mě se na rovině běželo výborně, ale v kopci a hlavně v seběhu z Emy jsem Tomášovi nestíhal. “ pochvaloval si závod druhý muž Jakub Lukáš.

Výsledky

Fotogalerie