Vždycky se Malá cena Špindlerova Mlýna, závěrečný závod Českého poháru v běhu do vrchu, vyznačovala jakýmsi komorním prostředím, kde překročení počtu padesáti startujících bylo bráno za úspěch. Samotný závod je pěkná dřina, a proto je oprávněně zařazen do pohárové kategorie Super. Na běžce totiž čeká pět náročných výběhů, posledním je výšlap na nejprudší sjezdovku Medvědína, a následných pět seběhů. Tedy přes 14 kilometrů se součtem stoupání téměř osm set metrů. Ty samé metry, tedy opět téměř osm set, musejí vytrvalci i naklesat. Start i cíl je totiž v centru města.

Letos bylo však vše jinak. Jeden bankovní dům, nebo jeho běžecký klub, měl zřejmě ve Špidlu nějaký mítink, a proto minimálně padesát běžců přibylo. Mezi nimi byl i nejlepší český ultra běžec Radek Brunner.

Výsledkem byl rekordní počet startujících. „Přesná čísla ještě nemám, ale letos snad běželo přes 130 vytrvalců,“ řekl před vyhlášením výsledků ředitel závodů Ivo Brunclík. Nutno podotknout, že zkušení pořadatelé vše zvládli. Perfektně vyznačená a zabezpečená trať, tradiční super pohoštění pro všechny po závodě, pouze vyhlašování výsledků mělo proti avizovanému času půlhodinovou sekeru. Teplota ve městě kolísala mezi čtyřmi až šesti stupni.

Absolutní prvenství vybojoval liberecký Vít Pavlišta. Jeho očekávaný největší soupeř a jistý vítěz poháru František Vagenknecht z Jičínska se odrovnal hned v úvodních metrech závodu. Nejdříve se totiž běží půlkilometrové rovinaté kolečko po Špindlu, které je zakončeno rychlostní prémií. A tu chtěl vyhrát Martin Turek z Prahy, třetí muž v poháru v kategorii mladých, ale i dosti překvapivě i Vagenknecht. Oba od úvodních metrů finišovali, nakonec vyhrál Franta.

A proto již v prvním kilometrovém výběhu směrem na Hromovku, po kterém se sbíhá po nejlehčí sjezdovce do lyžařského areálu Svatý Petr, se ujal vedení Pavlišta a vyhrál tak i všechny čtyři vrchařské prémie.

„Byl jsem zde poprvé a závod mě svoji náročností překvapil. Čekal jsem něco podobného jako jsou devatenácti kilometrové Janovské kilometry u nás v Jizerských horách, ale tento závod měl zcela jiný level. Dokonce na Medvědíně, myslel jsem, že se jde celý, a proto byl pro mě celkem šok, když se v půli sjezdovky vyloupl pořadatel a ukazoval mi, že mám běžet dolů, jsem radši chvíli šel,“ řekl v cíli Pavlišta. Za ním doběhli Radek Groh a loňský vítěz Radim Berka.

Pohárově hvězdné obsazení měla i soutěž žen. Chyběla sice jeho vítězka Taťána Metelková, která dostala na konkurenčním běhu nášup od třech Afričanek. Ale další ženy si to mezi sebou rozdaly na férovku o umístění v poháru za ní.

Druhé místo v Českém poháru v běhu do vrchu si přijela obhájit Romča Brumlichová z Hronova „Nádherný závod, prostě zážitek v krásné přírodě. Jsem ráda, že jsem se sem vydala.“

Poprvé ve Špindlu startovala i nejlepší žena poháru z kategorie 45 – 54 let Jana Matyášová z Dolní Dobrouče, která v první třetině trati držela krok Romčou a nakonec si domů vezla velkou odřeninu na boku.

„Asi jsem závod podcenila. Při tom jsem měla super terénní boty s sebou, ale nakonec jsem si vzala boty s menším vzorkem. Zhruba na šestém kilometru, navíc v náročném terénním seběhu, jsem se smekla na mokrém kamenu a spadla. No snad jsem až na ty odřeniny v pořádku.“

Obvykle konec závodního pole běhá sólo. Letos i tito běžci bojovali se členy běžeckého klubu až do konce. Velmi to pomohlo třeba Miroslavě Vraštilové z Maratonstavu Úpice, která tradičně odběhla všechny pohárové závody. V porovnání s loňským časem, kdy běžela sama, se letos při kontaktním závodě po celé trati, zlepšila o deset minut. „Jsem velmi spokojená a vůbec jsem nečekala, že pokořím hranici dvou hodin.“

Pochvalně závod hodnotila i Eva Berná z Hradce Králové, která si nedávno dala osobák na půlmaratonu časem dvě hodiny a něco a ve Špindlu byla poprvé. „Neskutečný zážitek. Běžela jsem letos třeba i Jesenický půlmaraton, ale závod ve Špindlu, i když byl kratší, byl o třídu těžší.“