Čerstvou motivaci pro „zvednutí se z gauče“ našla v isostarské soutěži Běžet do Evropy také Alexandra Lesche, šmrncovní blonďatá čtyřicítka, máma dvou dětí z pražského sídliště Černý Most. Za říjen naběhala 130 kilometrů, na listopad ji tedy zbývá už jen 120 km. A odkrajuje je poctivě.

„Běhám asi tři roky s těhotenskou přestávkou,“ prozrazuje svoje nedlouhé curriculum vitae v maratonkách. „Hned od prvního výběhu, kdy jsem do běhání zmagořila, jsem si brousila zuby na maraton,“ doplňuje. Není malých cílů, že?

Dříve pracovala ve finančním oddělení T-Mobile, hodně četla, hlavně magické realisty. Rodina i běžecká vášeň ji lehce „kompromisně“ upravily formu zájmu, při výbězích poslouchá audioknihy…

Hned po porodu začala trénovat, ale díky zdravotním komplikacím z přetrénování na maratonskou metu doběhla o rok později oproti plánu. Letos v květnu v Praze ho dala za 4:05:06. „Ten čas se nedá zapomenout,“ usmívá se hrdě.

Po prázdninách se na Běžecké škole maminek s kočárky na Praze 14 dozvěděla o isostarské výzvě. „Líbilo se mi, že zase vybřednu z válejícího se módu. Znovunainstalovala jsem si endomondo, smazala pokémony a přidala na objemech. Lehce.“

Běhá ráda, na druhou stranu už ví, co znamená maratonský trénink. „Je to velká dřina. Tam už musíš, ne že chceš,“ říká. Tréninkový deník si díky technologiím vede poctivě. A tak hned vysype čísla. Naběhala už 3 401 kilometrů, z toho 1 384 letos.

„Pokud by mi to vyšlo,“ připomene účast v isostarské soutěži, „ráda bych se pak podívala do Rigy. Nikdy jsem tam nebyla. Navíc mám ruské geny a tak tíhnu ke všemu, co tím zavání. Anebo do Amsterodamu. Tam bych ale vyrazila raději se svým mužem provozovat úplně jiné věci než běhání.“

Nejvíc toho naběhá s kočárem, s tříletým synem Filipem. V létě jim dělal starší pětiletý Jáchym doprovod na kole. A o víkendech se vydávají na běžecko-cyklistické výlety do nedalekých Dolních Počernic. Na pivo… Ať už v Rize, nebo Amsterdamu by si ho jistě užila zaslouženě. Doběhne až tam?

Soutěž Běžte do Evropy s Isostarem trvá do konce listopadu, podrobnosti najdete na facebooku. Čeští vítězové, dva muži a dvě ženy, budou známi 6. prosince 2016 a mohou se těšit na některý z těchto maratonů od dubna do září: Paříž (9. 4.), Hannover, Bordeaux, Ženeva, Vilnius, Bukurešť, Amsterdam či Toulouse (22. 10.).

Aby napětí ze hry zůstalo dvojnásobné, i místo, kam budou vysláni, se bude losovat! Výherci dostanou kompletní služby: startovné, letenku, ubytování a balíček Isostaru.