Akademický šampionát v přespolním běhu v pražském parku u letohrádku Hvězda je podzimní klasikou a monumentem. Ve čtvrtek 17. listopadu, na státní svátek význačného data dvojnásobného vzedmutí odporu, se poběží už 64. ročník, z toho 54 z nich jako mistrovství ČR. A podruhé jako Pražského běžeckého poháru.

„Nic se nemění, držíme tradice včetně časového rozpisu. Jen loni jsme přidali na vyhlášení kategorii žen nad padesát, všechno si nám za ty roky už sedlo,“ říká Jan Roob, šéf pořadatelského týmu z ÚTVS ČVÚT Praha, které závod podporuje.

Běží se na tradičních okruzích ve Hvězdě, po mrazech a s předpovídaným oteplením a dešti to může ještě přinést zajímavé otazníky při volbě obutí. Zpevněné rovinky, podél zdi přes kořeny a musíte i nahoru x dolů. Tretry nebo trailovky? Odběhnete i v univerzálkách, jen asi trochu pokloužete…

Program začíná v 9.35 dorostenci, vrcholí ve 12.55 muži. Mezi tím se naskládají závody pro 14 kategorií od 300 metrů přes 4,4 km (ženy všeho věku), 6 km (veteráni) až k 9 km (mužská elita a PBP).

Zde je třeba připomenout pravidlo pro Pražský běžecký pohár. Všem mužům se započítává do žebříčku ať už absolutního, tak věkového, pouze 9 km trať. „Pokud jste se už přihlásili předem, není problém při prezentaci trať změnit,“ vyvrací běžcům nad 40 let obavy z komplikací ředitel Jan Roob. Běh 17. listopadu je předposledním podnikem seriálu, do něhož se započítává sedm nejlepších výsledků z celkem jedenácti. Finále je příští neděli na intervalovém Lyžařském běhu v Senohrabech.

Teď budou startovní čísla k dispozici v restauraci U Holečků u brány do Hvězdy (pro děti už od 9 hodin) a v gymnáziu Nad Alejí 1952 (pro dospělé už od 8.30). Tam naleznete i šatny a teplé sprchy, které se v tomto ročním období/nečase zajista hodí. Na Petřiny už dojedete pohodlně metrem, ke startu zbývá deset minut pěšky.

Loni ve vlezlé zimě proběhl export titulů z Prahy na Moravu zásluhou Lukáše Olejníčka (27:14) a Lucie Maršánové (14:57). Traťové rekordy drží Afričani Haron (25:43) a Arusei (14:55). Letošní výsledek bude zajímavý i z pohledu hned za dva dny konaného Mistrovství ČR v přespolním běhu (a zároveň nominace na ME v krosu) na nedalekém golfovém hřišti v Motole. Kdo se tu rozběhne a kdo naopak raději vynechá?