Třetí dění etapového závodu Lysacup bylo naplánováno tradičně se startem v obci Krásná od mostu po žluté. Razantní změna počasí v posledních dnech zbavila Lysou horu bílého podkladu a množství srážek znemožnilo parkování na travnatém hřišti místních hasičů. Etapa proto byla přesunuta na nedaleké Visalaje, kde na běžce čekala jedna z nejběhavějších tras s délkou 7,9 km a nejnižším převýšením 577 m v celém seriálu.

Na start v teplém, ale silně větrném počasí se postavily rovné tři stovky běžců. Od startu bylo jasné, že etapa nabídne napínavý souboj dvou jediných letošních etapových vítězů, Ondry Horáka (AVA) s Martinem Holišem (Česká spořitelna-Accolade).

Závod byl hned od startu rozběhnutý ve velmi vysokém tempu. První stovky metrů etapy byly s negativním převýšením, to umožnilo i méně výkonným běžcům bojovat o pozice na čele. Následovala ostrá pravotočivá, za kterou se pole začalo dělit, a každý běžel „tam kde patří“. V první polovině běhavá trať a dobré výhledy na čelo závodu ukazovaly rozdrobenost pole, které bylo nataženo na stovky metrů.

S blátivou tratí si nakonec nejlépe poradil Ondřej Horák (AVA), který si osamoceně doběhl pro osobní rekord, který si vylepšil o 66 s a posunul jej na hodnotu 40:40. Se ztrátou přes minutu se na druhé příčce v cíli objevil Marin Holiš (Česká spořitelna-Accolade, 41:52), za ním si v těsném kontaktu pro třetí příčku doběhl loňský celkový vítěz Vít Otevřel (SALOMON-RUN, 42:02).

Mezi ženami se nekonalo žádné překvapení, pro první místo si doběhla Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava, 48:48) následovaná svou sestrou Ivonou Krejčiříkovou (VZS Ostrava, 50:03). Třetí příčku obsadila Marie Delingerová (AVA, 50:27).

Po konstantních výsledcích z předešlých etap zůstává pro příští závod ve žlutém trikotu pro vedoucího muže celkového pořadí Jirka Pytlík (Jump Sport). Růžový trikot nejlepší ženy zůstává u suverénní Denisy Krejčiříkové (VZS Ostrava).

Příští týden nás čeká těžká etapa Janovice – Bystré (7,9 km, 892 m), která je vypsaná jako mistrovská, proto bude po jejím skončení probíhat vyhlášení výsledků.

Výsledky

Foto 597×- Lukáš Podolák

Foto 322× – Jakub Stryk

Foto 247× – Jindřich1950

Foto 217× – Pigičenko