Ranní mlhavé Beskydy uvítaly již čtvrtou etapu tohoto ročníku. Po kvalitním rozběhání v předešlých týdnech byla na pořadu dne etapa mistrovská, s tradičním startem U Toflů na Bystrém. Tato trasa se běhá pouze jednou ročně a patří mezi nejnáročnější (8 km a 900 m převýšení), protože zahrnuje i kamenitý seběh z vrcholu Kykulka zhruba v polovině trasy.

Úvodní kilometr po asfaltu byl rozběhnut pozvolna a pokupě, s nástupem do terénu se začalo závodit. Všichni dravci byli v popředí a chtěli urvat co nejlepší umístění na stupních vítězů. Ani v zadní části pole nikdo nikomu nic nedaroval a rubal vstříc vrcholu Lysé hory. Celkem dokončilo závod 297 běžců.

Svůj vlastní závod si z toho udělalo duo Horák a Maceček, kteří si tvořili náskok již od začátku terénu, zkušenější z dvojice Ondřej Horák přeběhnul strmý vrcholek Kykulky s malým náskokem, avšak Maceček si ho docvakl v seběhu na Ivančenu a ještě pár desítek metrů nahnal.

Oba s komfortním náskokem a v pořádném tempu pokračovali až na severní sjezdovku, kde se schylovalo k napínavému finiši. Horák zkušeně stupňoval tempo a rozhodující náskok pár metrů si udělal na rovince ještě před začátkem prudké sjezdovky. Náskok čtyř vteřin si Horák (AVA, 45:40) udržel a zvítězil již na třetí etapě v řadě.

„Už v polovině závodu jsem si říkal, že dneska to bude s Mackem zajímavé. Všechny ostatní jsme setřásli, a když mi Macek utekl v seběhu z Kykulky, musel jsem pořádně zabrat. Ještě více jsem musel zabrat ke konci a makat naplno, protože jsem se trošku bál, že v krátkém cílovém finiši bych neměl šanci,“ řekl v cíli Horák, který si napínavý souboj vyloženě užil.

Za druhým Macečkem (Team LightBike, 45:44) si se ztrátou minuty a půl doběhl vítěz několika etap v loňském roce Jakub Ambros (Vinotéka u Karla Frenštát p. R, 47:11), který v úvodu závodu dokonce zvládnul v plné závodní rychlosti pořídit selfíčko.

Po čtvrté za sebou si pro vítězství mezi ženami doběhla Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava, 56:49). Zatímco muži doběhli pouze 19 sekund za rekordem trasy, ženy běžely značně pomaleji a Denisa Krejčiříková zaostala za svým loňským rekordem trasy o téměř tři minuty.

Napínavý souboj to byl znovu mezi Marií Delingerovou (AVA, 57:45) a Ivonou Krejčiříkovou (VZS Ostrava, 58:02), kdy závěr etapy více svědčil prvně jmenované. Mezi týmy poprvé zvítězil tým AVA.

Na vyhlášení v hospodě Pod Borovou se sešla spousta lysacupistů a ti nejlepší si převzali ceny od partnerů seriálu a medaile. Příští týden čeká závodníky zajímavá časovka od Bezruče, velmi krátká a intenzivní etapa a běh proti chronometru. Ondra Horák tak vyhlíží čtvrté vítězství v řadě.

Výsledky

Foto 780× – Lukáš Podolák

Foto 276× – Jakub Stryk