Všechny barvy pokročilého podzimu zářily v okolí Vávrova palouku v Senohrabech. Bahýnko a kapky deště ve fryšném povětří, chvilku temno jako před bouří a pak i slunce nasvítilo zbytky barevného listí na stromech. Vůni blížící se zimy podbarvily párky opékané nad ohništěm. Šedesátý Podzimní běh lyžařů potěšil v tradiční atmosféře.

Jeho zakladatelé stáli vytrvale při startovní/cílové čáře až do odpoledního závěru. Od chladného rána tu finišovala chasa až po ty nejmenší. Až po poledni se dostalo na dospěláky, ale po trojicích jim to odsejpalo líp než po dvou. Běhá se tu, jak známo, intervalově.

Po desátém místě na mistrovství ČR v přespoláku v Motole minulou neděli potvrdil formu Jan Procházka. Mistr světa v orientačním běhu a šestinásobný vítěz Velké kunratické nadělil loňskému vítězi Michalu Šmahelovi půl minuty, ve výborném čase 28:16,57. Přitom, jak tvrdí, už má po sezoně.

„Moje první a asi poslední vítězství krosové letos. Musel jsem ale makat, ten Michal ve slávistické mikině za tu umí pěkně vzít, když chce,“ hlásil.

Třetí skončil další slávista Martin Edlman a čtvrtý další muž ve stejných barvách, trailový veterán Jan Havlíček. Trať byla perfektně vymetaná, ale hezky blátivá, hodně náročná nahoru dolů. Chtělo to pořád hnát, navíc v sebězích po kořenech a bahnem se díky technice dalo hodně získat.

Z pohledu Pražského běžeckého poháru stvrdil svoji letošní dominanci jedenáctý Antonín Rektor, druhý čtyřicátník. „Už jsem tady běžel rychleji, nebylo to ono,“ posteskl si. „Ale odpovídá to tomu, kolik trénuju, konci sezony. Nemůžu být nespokojený.“

Obhájce loňského prvenství Filip Peřinka chyběl, ale i tak by měl uhájit celkové druhé místo. Třetí příčka v absolutním pořadí bude patřit Martinu Hejnému, zde 36.

Jeho dcera 17letá dorostenka Anna Marie doběhla druhá na kratší 4kilometrové trati, jen devět vteřin za vítěznou Hankou Randákovou (19:09,20), celkově míří také vysoko. Oba tak mají splněno a můžou vyrazit v klidu do zimy na běžkách, kterým se hodně věnují.

Na osmičce zaběhla výborně původem orienťačka Kamila Gregorová, časem 32:29,04 měla šestnáctý čas z 262 běžců na této vzdálenosti, klobouk dolů. I druhá Martina Tichovská už s víc než dvouminutovou ztrátou se držela velmi slušně. Stejně jako třetí Vladěna Hrstková (ještě 35:00.64)

Ve startovním poli se objevila řada známých tváří „odjinud“. Hlavně lyžařů a lidí od vody, neboť zde končila také vodácká série Dusmen Grand Prix. Luboš Hilgert mladší (33:05,55), syn olympijské vítězky na divoké vodě a sám bývalý reprezentant patří k pravidelným účastníkům. Nejlíp z kanoistů běžel 17letý dorostenec Matěj Konvalinka ze Sedlčan za 32:05,99.

Za nádhernou tratí stálo za to vydat se i běžcům z daleka. Luboš Sádovský, třetí padesátník, přijel až z Jablonce nad Nisou. „Slyšel jsem na tenhle běh samou chválu a tak jsem to přijel sám vyzkoušet. Stálo to za to,“ usmíval se spokojeně bývalý plavec a všestranný vytrvalec.

Kompletní pořadí Pražského běžeckého poháru najdete brzy na našem webu, stejně jako informaci o vyhlášení celkového pořadí včetně kategorií. Kromě pohárů se nejlepší mohou těšit i na finanční prémie ve výši 25 000 Kč.

Výsledky