Po všech stránkách byl rekordní 41. ročník Mikulášského vodáckého půlmaratonu, který se dříve běhal jako Vodácký běh přátelství z Pardubic do Hradce Králové. Letos se po páté vydali vytrvalci na novou obrátkovou trať vedoucí po Labské cyklostezce v úseku Hradec Králové – Jaroměř. Obrátka půlmaratonu je před obcí Smiřice.

Zcela jistě padl absolutní počet účastníků. Ten se letos na trati pětky, desítky a půlmaratonu blížil k číslu 180, z čehož 91 si dalo půlku. Vloni běželo půlku 27 vytrvalců, zatím dohledaný absolutní počet na dlouhé trati je z roku 1988, kdy si pětadvacítku mezi největšími východočeskými městy dalo 101 běžců. Pořadatelům navíc stoprocentně vyšlo počasí. Sice v Hradci mrzlo, ale svítilo Slunce.

Roli hlavního favorita zcela naplnil, navíc v novém traťovém rekordu, když vylepšil loňský výkon letos nestartujícího Janaty o tři minuty, Lukáš Kozlík z AC Sparta Praha v čase 1:15:27. Vítěz v cíli doslova zářil: „Krásný závod, hrozně jsem si ho užil. Chtěl jsem sice běžet ještě o něco rychleji, ale bohužel soupeře jsem měl jen třetinu závodu. Pak jsem šel sám. Neopakovatelné to bylo v polích u Smiřic, kde jsme se náhle ponořili do velmi husté mlhy. Jak se říká nebylo náhle vidět na krok.“

O druhé místo se bojovalo až do finiše. Nakonec měl více sil Vladimír Marčík – 1:19:25 před dalším spolufavoritem závodu, vítězem nedávného Sršského půlmaratonu, Jaromírem Hradeckým ze Skutče – 1:19:32.

Do elitní desítky se vešla další známá atletická jména. Čtvrtý byl Daniel Noch (1:20:50). Pátý vítěz listopadové hradecké půlky Forest race Tomáš Heller z Hradce Králové 1:21:20.

Jeden z nových hlavních pořadatelů Jan Bavor, vloni druhý, byl letos celkově šestý za 1:21:30. Osmý byl jeden z nejlepších českých ultra běžců, druhý muž říjnové Pradědovy stovky, Tomáš Martinovský – 1:23:06.

Celkově jedenáctý byl vítěz kategorie čtyřicátníků Jirka Doucha z Náchoda startující za pardubickou Hvězdu – 1:25:24. Padesátníky vyhrál třináctý Jaromír Krejčí – 1:28:26. Šedesátníky domácí Vlastimil Navrátil za 1:52:55. V této kategorii byl druhý Jiří Fadrný ze Svitav: „Vodácký běh jsem běžel už někdy ke konci osmdesátých let minulého století, a proto se na návrat na něj celkem těším.“

Ještě větší osobností běhu je Josef Silný (55 let) z Trutnova, který také běhal již v osmdesátých letech a byl v roce 1993 jedním z patnácti borců, kteří obnovili závod a poté absolvoval většinu následujících Vodáckých běhů: „Poprvé jsem zde běžel před 33 lety. Pokud mi zdraví dovolilo snažil jsem se závod vždy absolvovat.“ Pepa byl letos celkově 64 za 1:52:24.

Závod si dal i borec z kategorie nad 80 let. Josef Pejpal z Prahy. V 82 letech zapsal krásný čas 2:30:37.

Nejstarší účastnice půlky byla ze Slovenska – šedesátnice Soňa Macejaková byla na 89. místě za 2:41:23. Za ní byl populární Pražák Pavel Koloc „Duff“. „Přece nepojedu z Prahy, abych běžel nějakou kratší trať. Chci si to v Hradci užít,“ řekl před startem – 90. místo za 2:43:27. Loňské poslední místo patřilo letos opět Hance Nádherové z Hradce , která však letos absolvovala podstatně kontaktnější závod – 2:55:38.

Pořadatele navíc zajistili vodiče na čas 1:30. Tím byl špičkový vytrvalec, tentokrát strojově běžící, Michal Majoroš – 23. místo za 1:29:43.

Před nejlepší ženou doběhl jeden z běžců s exotickým jménem – Miguel Jose Caracuel – 1:29:12, na 67. místě byl Francisco Caracuel 1:53:09.

Na startu byla i početná polská výprava a nejlepší byl její lídr a u nás velmi populární Artur Žak. Je to opravdu kus chlapa, a proto je pěkné jeho 46. místo za 1:40:08

Nesmazatelně se do historie zapsala domácí závodnice pardubické Hvězdy Deniska Kozáková. Letos vyhrál tento závod po deváté. Celkově byla na sedmnáctém místě za 1:29:20, její vlastní traťák je o tři minuty lepší. Vyhrála kategorii 35 – 44 let.

Druhou ženou a vítězkou kategorie nad 45 lety byla závodnice MK Seitl Ostrava Iva Pachtová. Iva byla v listopadu rovněž druhá v místním maratonu Forest race . Proto mě celkem překvapila odpověď na otázku na její časté cesty do Hradce. „Já jsem hradecký rodák a mám zde maminku. Až v pozdějším věku jsem se kvůli sportu přemístila do Ostravy. Dneska nejsem moc s časem spokojená. Bohužel závěr vedl po nezpevněném břehu Labe a svítící Slunce z něj udělalo blátivou klouzačku. Myslím si, že mě to stálo více jak minutu na cílovém čase.“ Iva byla celkově na 43. místě za 1:39:05.

Třetí ženou byla druhá z mladých veteránek Veronika Teichmanová z Hradce Králové za 1:44:33. Nejmladší ženy vyhrála domácí Petra Schwaningerová za 1:46:11.

Závod na deset kilometrů vyhrál Jakub Skalka za 37:25 a celkově třináctá Kateřina Kubiasová – 44:15. Tuto trať si dal nejstarší český maratonec Jirka Soukup, který v 89 letech zapsal výkon 1:53.28.

Pětku vyhrál Jan Halberštát za 18:45 a šestá Gabriela Pohanková – 23:43. Nejstarší účastnící závodu byla Magdaléna Jelínková z Černilova u Hradce Králové. Startovala také za pardubickou Hvězdu a pětku dala v 71 letech za 33:16.