Další týden za námi a to značí jediné, odškrtáváme další etapu z kalendáře tohoto ročníku. Počasí v týdnu připravovalo trať a to dost kvalitně. Už ranní pohled na webkameru z Lysé hory značil, že dneska bude, a bylo, kompletní azuro s výhledy na daleké Jeseníky i tatranské štíty. Na vrcholu pohádkové počasí, bezvětří a celých 60 cm prašanu.

Abychom nepředbíhali. Dnešní etapa se startem u Bezruče se běžela jako časovka jednotlivců. Tratí dlouhou pouhých 3,7 km s převýšením 660 m se tak musel každý probojovat sám. Chodníkem za víkend neprošlo tolik turistů, jako je zvykem na jiných stezkách k vrcholu, a tak na běžce čekal úzký, místy sypký chodník, který prověřil nejenom fyzické síly, ale také psychickou odolnost všech ve hře „předběhni a nebuď doběhnut“.

Na startu se opět sešlo přes 300 závodníků, první na trať vybíhala nasazená 80 mužů z celkového pořadí. Startovalo se v opačném pořadí ve 20 s intervalech, to zajišťovalo napínavost závodu a nutnost elitních běžců předbíhat běžce při cestě na vrchol. Za nejlepšími muži vybíhala patnáctka nejlepších žen, které následovali opozdilci a ti, kteří stále čekají na své nasazení.

Při absenci sekundanta Ondřeje Horáka z předešlé etapy to z počátku nevypadalo na napínavý průběh závodu. Na startu se ovšem premiérově představil zkušený Tomáš Blaha, který to do kopce umí. V průběhu nikdo nemohl vědět, jak si stojí v celkovém pořadí, protože prvního a posledního startujícího dělila neuvěřitelná hodina a půl. Až po doběhu kompletního startovního pole byla rozklíčováno, jak to celé dopadlo.

Černý kůň závodu Blaha se ve výsledcích objevil až hluboko ve výsledkové listině, protože se mu podařilo zabloudit na vyšlapaném chodníku v závějích sněhu. Pro první místo si tak již po čtvrté doběhl Ondřej Horák (AVA, 29:54), skvělým výkonem, pouze s minutovou ztrátou, se na druhé místo dostal Vít Otevřel (SALOMON-RUN, 30:53), který se pro příští etapu obleče do žlutého trikotu vedoucího běžce. Na třetím místě, ve svém dosavadním výsledkovém maximu, doběhl stále se zlepšující Tomáš Peter (Beskydští nomádi, 31:07).

Mezi ženami se závod se trošku zamotal. Dosavadní neporažená Denisa Krejčiříková si vybrala smolný den. Proto na dálku probíhal boj mezi její sestrou Ivonou Krejčiříkovou a její soupeřkou Marií Delingerovou. Nakonec se lepe s těžkou trasou popasovala zkušená Marie Delingerová (AVA, 36:46), za kterou se ztrátou pouhých 10 s doběhla Ivona Krejčiříkovou (VZS Ostrava, 36:56) a pro třetí místo si doběhla průběžně vedoucí Denisa Krejčířikoá (VZS Ostrava, 37:33).

Příští týden v sobotu nás čeká premiérová etapa. Z důvodu rekonstrukce přehrady Šance muselo dojít ke změně. Nepoběží se klasicky po žluté o Šance, ale poběží se etapa Ostravice Mazák (skoro kolem přehrady). Začátek etapy povede po turistickém chodníku z Mazáku, který se později napojuje na žlutou turistickou značku od přehrady.

Výsledky

Foto 804× – Lukáš Podolák