Dokonce i v 15. ročníku Lysacupu se dá vymyslet úplně nová a neběhaná etapa s cílem na Lysé hoře. Důvodem k tomuto kroku byla a stále je rekonstrukce hráze přehrady Šance, odkud měla tato etapa původně startovat. Začátek se tedy posunul dolů do údolí a kolem hotelu Zlatý Orel a skoro kolem hráze se závodníci postupně napojili na tradiční žlutou značku od Šance.

Mírná obleva přichystala pro běžce, obzvlášť na této málo frekventované trase, pravou zimní etapu s úzkým vyšlapaným chodníčkem v bořícím se sněhu. Hotové zimní radovánky, někomu závod v takto náročných podmínkách vyhovoval, z cupitajícího vláčku se však ozývaly i nadávky. Těžkotonážníci to měli objektivně řečeno dneska mnohem složitější. Suma sumárům 8 kilometrů, 922 metrů převýšení a 236 běžců v cíli.

Nevyzpytatelný povrch nezměnil nic na to, že po úvodních dvou kilometrech na rozehřátí se z vedoucí skupiny odpoutal kdo jiný, než Ondra Horák (AVA) v závěsu za Tomášem Macečkem (Team LightBike). Oba dva stupňovali tempo a rodil se podobný scénář strhujícího finiše, jako v mistrovské etapě.

Horák se po závodě svěřil: „Nejhorší pro mě bylo, když se ten sníh měnil, jednou tvrdý, pak hluboký, bořil se, klouzal.“ Nemohl běžet svoje strojové tempo, čehož se snažil využít Maceček, ale ani v jednom z trháků nedokázal Horáka setřást.

Rozhodlo se tedy až na posledních dvou stech metrech, kdy mladší z dvojice nasadil k úprku do cíle po ušlapané cestě a Horák již neměl síly tuto akceleraci opětovat. Za vítězným Macečkem (52:25) zaostal o dvanáct vteřin a po čtyřech vítězných etapách v řadě našel přemožitele.

Ještě v polovině etapy to vypadalo, že o bronzovou příčku si to rozdají Ambros s Pytlíkem, ale ani jeden se v druhé polovině nepopasovali se sněhem téměř po pás a třetí místo bral zaslouženě Tomáš Peter (Beskydští nomádi, 53:39), který neskrýval radost: „To je snad poprvé, co jsem porazil Vítka Otevřela!“ Právě za ním drží průběžné druhé místo v hodnocení celého LC.

Mezi ženami se již podruhé za sebou našla přemožitelka Denisy Krejčiříkové a na stupních vítězů se opakovalo totožné pořadí jako minulý týden. Zvítězila po sólo běhu Marie Delingerová (AVA, 1:02:03). Sestry Krejčiříkovy (obě VZS Ostrava) běžely až k cíli společně a o čtyři sekundy byla rychlejší Ivona (1:03:24).

„V poslední době mi není nejlépe, dostávala jsem se dlouho z virózy. Něco je špatně, zatím nevím co, ale řeším to,“ vysvětlila své dva poslední výsledky jinak dominantní Denisa Krejčiříková.

V soutěži týmů zvítězili Beskydští nomádi, druhé místo bral Team LightBike Havířov a na třetím místě skončil tým Vinotéka u Karla, Frenštát p. R. Příští etapa, poslední před Vánoci, se koná za svitu čelovek se startem v Ostravici na železničním přejezdu příští neděli.

Výsledky

Fotogalerie – Lukáš Podolák