Na pohled vypadalo počasí v Kroměříži po předchozích dnech, kdy Na střední Moravě vládla hnusná inverze, celkem přijatelně. Dokonce bylo 5 stupňů nad nulou, ovšem vítr foukal proti běžcům cestou na obrátku a zpět nijak nepomohl. Prostě bylo divně a nějak to nikomu moc neběželo. Na start vyrazilo rekordních 139 závodníků ke zdolání zdejší přesné desítky tedy v celkem podivném běžeckém počasí.

Tomáš Steiner neměl soupeře

Již po prvních stovkách metrů se Tomáš Steiner /AK Drnovice – 33:22/ odpoutal od svých soupeřů a v podstatě celou trať absolvoval sám. Nikdo mu nestačil a dokončil zde tak svůj hattrick.

Za ním se držela skupinka vytrvalců, z nichž měl v závěru nejvíce sil Tomáš Navrátil /AK Asics Kroměříž –33:53/ a třetí místo pak vybojoval Přemysl Žaludek /Cyklogat Malenovice – 34:00/.

Ženy se rozdělily hned po startu

Kupředu šla dle svého zvyku Jana Žaludková /Cyklogat Malenovice – 38:54/ a žádné ze soupeřek nedala šanci, aby se jí jen trochu přiblížila. Druhá doběhla Adéla Esentierová /BET – 40:54/ a s velkým odstupem pak protnula cílovou čáru jako třetí Veronika Brázdová /Sykora runing – 45:20/.

Desítka po rovině v prosinci je zajímavý test

Již šestý ročník silničního běhu na 10km uspořádala Rudá hvězda Kroměříž a pořadatelé vyslali běžce opět od loděnice u Bágráku po asfaltové komunikaci do Trávnických Zahrádek a odtud pak po cyklostezce směrem na Kvasice. Trať byla obrátková, proto se po otočce vytrvalci vraceli stejnou cestou zpět. Rovinatou, ale otevřenou trasu si hodně běžců vybralo jako zajímavý tempový test. A ledaskomu závod ukázal, že to s přípravou zatím není ideální.

Ovšem je dostatek času do zahájení hlavní sezóny, takže tento závod bylo jen takové tiché připomenutí, co dělat dál.

Jak viděli závod ti nejlepší

I přes chladný vzduch vanoucí od vodní nádrže, do které pak naskákalo po vyhlašování vítězů překvapivě velké množství chladu odolných běžců i běžkyň, a že se bylo na co dívat, to mi můžete věřit, se u horké polévky se dobře debatovalo.

„Raději jsem běžel sám svým tempem, protože jsem se nechtěl brzdit a třeba bych to pak už nerozběhl,“ řekl mi po závodě Tomáš Steiner. „Ale zpátky to bylo divné. Předpokládal jsem, že běžím rychleji.“

„Dnes to byl nějaký zvláštní závod,“ přiznal se Tomáš Navrátil. „Jakby to nikomu neběželo. A mně taky.“

„Už jsem do cíle nefinišoval,“ smál se při hledání svých ratolestí Přemysl Žaludek. „S těmi mladými vlky to nemá ani smysl, jen bych si něco udělal.“

„Snažila jsem se běžet, jak to šlo, ale minulý týden ve Zlíně jsem byla rychlejší,“ jen konstatovala Jana Žaludková a také se dívala kolem sebe, kde má děti.

„Nemám teď vůbec čas trénovat. Podle toho taky pak moje výkony vypadají,“ zkroušeně konstatovala po závodě Veronika Brázdová.

I přes to zvláštní počasí, které ovšem rozhodně špatné nebylo, jen nějaké trochu divné, byli skoro všichni spokojení. Prostě pohodové běžecké dopoledne v Kroměříži a tím je jasné, že se zdejší Čertovský běh opět jako obvykle čertovsky vydařil.

Výsledky